Konferencia

2022.06.03. 12:39

Szolnok zenei életéről tanácskoztak

A könnyűzenének mély gyökerei vannak Szolnokon, mondta az eseményen Szalay Ferenc polgármester.

Molnár-Révész Erika

Fotó: Illusztráció / Shutterstock.com

A Nemzeti Kulturális Alap (NAK) Hangfoglaló Programjának támogatásával „Neked írom a koncepciót” címmel rendeztek zenei konferenciát pénteken, a szolnoki Tisza Moziban. A Hangőr Egyesület és a Szolnoki Városfejlesztő Zrt. közös eseményén elsősorban a megyeszékhely könnyűzenei életére és oktatására fókuszáltak az előadók. 

A Hangőr Egyesületet azzal a céllal hozták létre néhány éve, hogy felkutassa, ápolja és közkinccsé tegye a könnyűzene hagyományait — mondta el a konferencia megnyitóján Rozsonits Tamás, az egyesület elnöke.

Szalay Ferenc polgármester arról beszélt, a komolyzenei élet rendkívül magas színvonalon működik Szolnokon, de a könnyűzenének is mély gyökerei vannak a városban, tekintettel a hatvanas-hetvenes évek számos helyi zenei tehetségére, akikért évente megrendezett emlékkoncert is szól. 

A város 2035-ben szeretné megpályázni az Európa Kulturális Fővárosa címet. Ennek elnyerése nagyon komoly dolog.

– A hozzávezető úton nem mindegy, hogy milyen erőt tud felmutatni Szolnok a kultúrában, a közművelődésben, a város rendezettségében, az emberek viselkedésében. Egyáltalán mint város, hogyan tud megfelelni az elvárásoknak. És ebben a zene, a könnyűzene nagyon komoly szerepet kell, hogy játsszon – hangsúlyozta a polgármester. 

Cselőtei László, az NKA Hangfoglaló Program Kollégiumának vezetője elmondta, a zenei kultúra fenntartása az egész ország területén nagyon fontos, ebben segíthet a városi zenei koncepciók kialakítása. A konferencia második felében ezzel kapcsolatban hallhattak előadásokat a résztvevők.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!