Művészet

2022.07.31. 19:55

A gödöllői kastélyban állítják ki a szolnoki gyűjtő titokzatos Sisi-festményét

Nemcsak a laikus műkedvelőket, hanem a Gödöllői Királyi Kastély múzeumát is megihlette a szolnoki Kiss M. Jenő által őrzött különleges, Sisit ábrázoló festmény históriája. A Ferenc József császár feleségét megformázó, Jászkarajenő tanyavilágában orosz katonák által hátrahagyott kép regényes történetéről a kö­zelmúltban hírportálunk is írt.

Hartai Gergely

Kiss M. Jenő Benczúr Gyula: Millenniumi hódolat című művének olajnyomatát is felajánlja a kiállítás részére

Fotó: Hartai Gergely

A gödöllői kastély nemrégiben hirdette meg „Az én Sisim” című pályázatát, melyre magam is jelentkeztem. Nagy öröm számomra, hogy az intézmény értékelte a pályázati anyagomat. Leginkább az „Erzsébet-festmény”, és annak története nyűgözte le a hozzáértőket, amit egykor orosz katonák használtak sötétítőként az ablakban a második világháború idején, nagyszüleim jászkarajenői otthonában

– idézte vissza a nosztalgikus eseményt Kiss M. Jenő. A szenvedélyes gyűjtő elmondta, a kastélymúzeum szakértői a napokban hívták fel, miszerint személyesen is szeretnének találkozni vele, hogy felmérjék Habsburg-kollekciójának egy fontos szeletét. 

A minap meg is érkeztek hozzá az intézmény munkatársai, akik mintegy húsz ikonikus emléket válogattak be a szeptember kilencedikén nyíló kiállításukba. 

– Néhány más darabbal kiegészítve ezeket a tárgyakat végül én viszem el Gödöllőre, és amelyek nem kellenek, azokat hazahozom. Gyűjteményi anyagom részét képezi Benczúr Gyula: Millenniumi hódolat című munkájának olajnyomata és a Ferenc József családja körében című alkotás másolata egyaránt. Ezeket is felajánlom a tárlat részére. Az utóbbi kép érdekessége, hogy Sisi szellemalakként jelenik meg rajta. A rendhagyó családkép hátterében a Schönbrunni kastély látható – elemezte az 1910-es évekből ránk maradt művet tulajdonosa. 

Kiss M. Jenő hozzáfűzte, a gödöllői pályázat egyik legfontosabb célkitűzése, hogy feltérképezzék, milyen, Erzsébet királynéhoz kötődő kincsek rejtőznek a hazai magángyűjteményekben. Az emlékekből rendezendő kiállítás egyúttal a honi Sisi-kultusz őrzőit is összehozná. 

– A szeptember kilencedikei programon bárki kérdezhet tőlünk, mi pedig szívesen megosztjuk az érdeklődőkkel az egyes tárgyakhoz kapcsolódó izgalmas történeteket. Tudni kell, hogy Szolnokon az enyémen kívül még egy gyűjtemény található, melyet ugyancsak beválogattak a szakemberek – összegezte zárszavában Kiss M. Jenő. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!