Galériával/Szolnok

2022.07.04. 13:53

Általános iskolások műveit láthattuk az épületeken a Tiszavirág Fesztiválon

A nemrég véget ért Tiszavirág Fesztivál számos látogatójában felvetődött a kérdés: vajon kik készítették a rendezvény alatt a város nevezetes épületeire kivetített fényfestményeket?

Köllő Judit

Orisek Veronika (balra) és Bártfai Natasa megmutatták eredeti képeiket, melyek alapján elkészültek a fesztivál alatt kivetített fényfestések Fotók: Nagy Balázs

Sokan nem is gondolnák, hogy a Tiszavirág Fesztivál ideje alatt az épületekre vetített csodás fényfestményeket a Széchenyi Körúti Sportiskolai Általános Iskola és AMI vizuális tagozatának nyolc lelkes fiatal diákja készítette. Ők nyerték ugyanis a Szolnok fénye az IFJÚSÁG elnevezésű pályázatot. A hetedik osztályos Orisek Veronika festményét például a városháza falán láthattuk kivetítve. 

Művét közel három órán keresztül készítette, melyen Van Gogh és a háttérben a festő egyik alkotása (Csillagos éj) ihlette színes égbolt látható. 

– Szeretem Van Goghot és a művészetét, ez inspirálta a festményemet – mesélte Veronika. – Megrajzoltam az alkotóról készült portét és a körülötte lévő színes égboltot, ami szerintem nagyon jól mutatott a sötét éjszakában a főtéren… 

A szolnoki Bártfai Natasa pávás festményével nyerte el a pályázat közönségszavazását. Művét a református templomra láthattunk kivetítve. 

– Két éve járok a Vizuba, ahol nagyon sok érdekes dolgot tanulunk – mesélte Natasa. – A pávát azért választottam erre a pályázatra, mert ez is ugyanolyan színes és vidám, mint a Tiszavirág Fesztivál. Kedves és kecses állat, jól illett a hangulatba. 

– A további alkotók Szabó Gréta, Illyes Boglárka, Pirók Olívia, Kis Lola, Bábli Zsuzsanna és Csajbók Kira voltak – árulta el Páncsics Edina, az iskola rajztanára. 

– Büszke vagyok a gyerekekre, igazán tehetségesek! Legtöbbször nem mesélem el nekik, hogy egy-egy pályázatra készítik a munkákat, nem szeretném, hogy nyomást érezzenek emiatt. 

Fontos, hogy a művészeti alkotás készítése közben ellazuljak, és kötetlenül alkossanak, ami azt gondolom, munkáik alapján ezúttal is sikerült

– tette hozzá.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!