Galériával

2022.08.10. 20:51

Kilencedik alkalommal rendezik meg a Kárpát-Haza konferenciát Jászberényben

Közös imával, kiállítással és hagyományőrző műsorral nyílt meg szerdán a IX. Kárpát-Haza Kulturális és Gazdasági Konferencia Jászberényben, a Déryné Rendezvényházban.

Illés Anita

Fotó: Pesti József

A történelmi zászlók bevonulását követően felcsendült a magyar és a székely himnusz, majd a moldvai csángó magyarok himnuszát Petrás Mária Prima Primissima és Magyar Örökség díjas népdalénekes énekelte el. 

Az ünnepségen közösen mondtak imát az orosz-ukrán háború befejezéséért. A Jászság Népi Együttes 50 éves és a Csángó Fesztivál 30 éves történetét bemutató kiállítást Pataki András, a Kulturális és Innovációs Minisztérium helyettes államtitkára nyitotta meg, majd Balogh Béla Jászberény alpolgármestere és Pócs János országgyűlési képviselő köszöntötte a jelenlévőket. 

A kulturális műsorban közreműködött a Jászsági Hagyományőrző Egylet, Petrás Mária népdalénekes és Guessous Majda Mária énekesnő, valamint a Jászság Népi Együttes táncosai. Dr. Péterbencze Anikó néprajzkutató, a konferencia szervezője a Kárpát-medencei vállalkozók, gazdasági és szellemi közösségek termékbemutatóját ajánlotta a közönség figyelmébe. A háromnapos konferencia idén is lehetőséget biztosít az anyaországi és a külhoni gazdasági szereplők, valamint kulturális közösségek párbeszédére, a kapcsolatok, az összetartozás erősítésére.  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!