Városfoglaló

2022.08.10. 11:25

Látványos időutazás: virtuális sétán barangolhatunk Szolnok múltjában és jelenében

Tematikus sétákat tehetnek a szolnoki helytörténeti ritkaságok iránt érdeklődők a Verseghy Ferenc Könyvtár programjának segítségével. A Városfoglaló online terének köszönhetően akár a telefonunkkal is felfedezhetjük a megyeszékhely emlékeit, ikonikus pontjait.

Hartai Gergely

Gáspár István atya annak idején hírportálunknak is megmutatta a belülről is felújított Szentháromság-templomot. Virtuálisan a megyeszékhely hasonló szakrális emlékeit is végigjárhatják az érdeklődők az internetes program használatával

Fotó: Mészáros János

– A Városfoglalóval a célunk az, hogy a helyismereti gyűjteményünk kincseit, Szolnok múltját ismertessük meg interaktív módon. A háttér adott, a tartalmat a kreatív könyvtárosok hozzák létre – válaszolt megkeresésünkre legújabb ötletükkel kapcsolatban az intézmény közönségkapcsolati vezetője.

Balogné Szabó Anita elmondta, a városismereti programjuk csak a kezdet, a későbbiekben további attrakciókat terveznek különféle témákban. A Városfoglaló keretében hét sétán vehetnek részt az érdeklődők.

Megelevenednek az 1848–49-es szabadságharc szolnoki emlékei, de József Attilához, Móra Ferenchez, Petőfi Sándorhoz, Nagy Lajoshoz, Verseghy Ferenchez, valamint Wass Alberthez kötődően a megyeszékhely irodalomtörténeti emlékjeleit is végigjárhatjuk.

A virtuális repertoár része a „Petőfi nyomában Jász-Nagykun-Szolnok megyében” című útvonal, míg a „Szakrális séta Szolnokon” című barangolás során a helyi kápolnákat, templomokat, szobrokat és feszületeket ismerhetik meg a túrázók. Nem maradtak el ugyanakkor a helyi építészeti örökséget bemutató séták sem.

– A város kevés műemlékkel rendelkezik, ami az Alföld táji adottságaiból ered. A tatárok, a török hódoltság, az 1919-es román betörés és a második világháborús bombázások is nagy kárt okoztak építészeti örökségünkben. A védett műemlékek Szolnok örökségének és kulturális vagyonának legértékesebb épületei – tudtuk meg.

Balogné Szabó Anita arról is szót ejtett, hogy Berta Ferenc szolnoki gyógyszertárak történetét összefoglaló monográfiáját felhasználva készítették el a gyógyszerészek és a patikák története iránt érdeklődők számára a másik városnéző útvonalat.

– A Városfoglalót turistáknak és a szolnokiakon kívül iskolai csoportoknak, pedagógusoknak egyaránt ajánljuk történelem és irodalom tanításához – összegezte mondandóját a könyvtár munkatársa.

A Zsinagóga is feltárul a különleges barangolás során

A belváros egyik legfontosabb egyházi emlékéről, a Zsinagógáról és megépítéséről is olvashatunk barangolás közben. Eszerint Szolnok városa a volt Medve kocsma telkét adományozta a helyi izraelita hitközségnek, miután az megvett hozzá még egy telket. Baumhorn Lipót tervét 1897. április 22-én fogadta el az építőbizottság, míg végül az emblematikus létesítmény felépítését egy ceglédi építőmester, Vaskovits Antal vállalta el. Az arányaiban is megkapó zsinagógának monumentalitást kölcsönöznek lizénái, ereszalji csipkéi és rózsaablakai. Szolnoki Galéria megnevezéssel a helyszín 1972-ben nyílt meg a látogatók előtt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!