Római szobor

2022.09.22. 06:55

A Jász Múzeum őrzi Jupiter bikáját

Adományozás révén újabb régészeti tárggyal gazdagodott a Jász Múzeum.

Illés Anita

Dr. Mráv Zsolt (balra), Hortiné Dr. Bathó Edit, Takács Pál és Gulyás András Zoltán a szobor ünnepélyes átadásán

Fotó: Pesti József

Egy különleges római szobor, a „Jupiter bikája” ünnepélyes átadását nemrégiben tartották a jászberényi múzeumban, ahol Hortiné dr. Bathó Edit igazgató köszöntötte a jelenlévőket. Elmondta, hogy a kultikus ereklyét a pusztamonostori Takács Pál és Takács Heléna ajánlották fel az intézménynek. A rendezvényen Gulyás András Zoltán, a Jász Múzeum régésze a föld alatt rejlő titkokról és a közösségi régészeti csoport munkájáról osztott meg érdekes információkat.

Az adományozók nevében Takács Pál felidézte: nagymamája, Kónya Sándorné valamikor a hetvenes évek végén kukoricakapalás közben bukkant a szoborra, amely két kapavágással került elő a föld mélyéről.

– Nagymamám hosszú ideig egy konyharuhába tekergetve dédelgette. Én pedig húsz éve őrzöm családi örökségként. Köszönöm mindenkinek, aki a szobor beazonosításában segített. Örülök, hogy immár a Jász Múzeumot gazdagítja – fűzte hozzá. A bikaszobrot dr. Mráv Zsolt, a Magyar Nemzeti Múzeum régésze mutatta be a közönségnek.

A szobrot két kapavágással fordították ki a földből
Fotós: Pesti József

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!