Kiállítás

2022.09.15. 13:55

A napokban elhunyt II. Erzsébet királynő által aláírt üdvözlőlap került elő Kisújon

A kisújszállási tanárnő Gödöllőn is bemutatja gyűjteményét.

Daróczi Erzsébet

A képen balra Kovács Beáta tanárnő, mellette a Sisi koronázási ruhájának másában Blanka Berta, valamint kolléganői, Kiss Anita és Dávid Bojti Éva Beküldött fotó

A kisújszállási Móricz Zsigmond Református Kollégium tanárának, Kovács Beátának a kedvenc tárgyai is láthatóak lesznek szombaton, a Gödöllői Királyi Kastélyban Az Én Sisim című kiállításon.

– Tízévesen kezdtem el Erzsébettel kapcsolatos dolgokat gyűjteni, mivel szombathelyi keresztszüleim révén a legtöbb nyarat Bécsben töltöttem. Tőlük kaptam az első tárgyakat, könyveket – mesélte a tanárnő. 

Beküldött fotó
 

– Később, a Bécsben eltöltött egyetemi félévem alatt kerültem újra közelebbi kapcsolatba Sisivel, mivel a PhD témám kutatásához minden nap Erzsébet királyné egykori palotájában, a Hofburgban töltöttem az időmet. Ekkor sikerült megszereznem gyűjteményem egyik legérdekesebb darabját, egy Erzsébet-festmény másolatot. Ez, és több Erzsébet korabeli porcelánom és könyvem is ott van a gödöllői kiállításon. 

A legérdekesebb darabok a Rudolf trónörökös kezdeményezésére létrejött Az Osztrák-Magyar Monarchia írásban és képben sorozat első kiadású kötetei.

Kovács Beáta a Debreceni Egyetem könyvtárában is szervezett már kiállítást a királyi párról Czédly Mónika gödöllői divattervezővel. A Móriczban évek óta izgalmas osztrák és brit kulturális rendezvényeket szervez. Mivel jelenleg Diana hercegnővel kapcsolatos dolgokat gyűjt, Sisi könyvgyűjteményét az iskolai könyvtárnak adományozta.

Beküldött fotó
 

– Október 1-től 29-ig kolléganőim és Czédly Mónika segítségével Diana emlékkiállítást szervezünk a kisújszállási Vigadóban a walesi hercegné halálának 25. évfordulója alkalmából. A kiállításon rengeteg, a brit királyi családhoz, különösen Diana hercegnő családjához kapcsolódó tárgyat mutatunk be. Így többek között a napokban elhunyt II. Erzsébet királynő aláírt üdvözlő lapját is, amelyet 1981 karácsonyán küldött. 

A Diana kiállítás kísérő rendezvényeként október 3-tól látható lesz Erzsébet királyné koronázási ruhájának másolata is, amellyel Czédly Mónika számos rangos díjat nyert az elmúlt évek során.

– A 2022-es Diana kiállítás bevételét az emléke előtt is tisztelegve, kisújszállási rászoruló diákok fogják megkapni. Engem leginkább ez vonz ebben a „királyi világban", hogy ha valaki már ilyen kivételes pozícióban van, akkor próbálja a rangját úgy használni, hogy azzal vissza adjon valamit a rászorulóknak, elesetteknek – árulta el Kovács Beáta.

Beküldött fotó
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!