Fegyvernek

2022.09.23. 11:25

Restauráltatták az országosan is egyedülálló Nepomuki-szobrot

Befejeződött a fegyverneki Nepomuki Szent János-szobor restaurálása. A Magyarországon egyedülálló szoborkompozíciót ideiglenesen a szapárfalui kápolnában helyezték el. A felújítást hosszas kutatómunka, és hatósági engedélyezési eljárás előzte meg, így az alakok, Szűz Mária, a kis Jézus, illetve a folyók és hidak védőszentje végre eredeti ábrázolását kapta vissza.

Molnár-Révész Erika

Molnár Barna önkormányzati képviselő mutatta meg a szoborcsoportot hírportálunknak

Fotó: Mészáros János

– A négyes főút mellett állt, egy védőépület alatt. A nyílt terepen folyamatosan rongálták, gyakorlatilag nem védte semmi. A kiálló részeket, mint a fejek, a kezek és a lábak, leverték, az egész szoborcsoport szinte csak egy torzó volt. Ráadásul a szobrot tartó belső vasak is berozsdásodtak, szétfeszítették a köveket, melyek repedezetté váltak – mondta Egri Hunor okleveles kőszobrász-restaurátor művész arról, milyen állapotban vette át Fegyvernek egyik legrégebbi műemlékét tavaly novemberben. 

A kompozíciót még a helyszínen elbontották, majd a penci műterembe szállították. Megtisztítása után a restaurátor speciális anyaggal konzerválta a meggyengült kőzetet, miután az megkeményedett, a repedések mentén újra összeragasztotta, és saválló acéllal erősítette meg az alkotást. Közben komoly kutatómunkát végzett azért, hogy a műemlék az eredeti állapotát kapja vissza. 

Nagyon fontos, hogy ez a szoborcsoport Magyarországon kuriózum, tudomásom szerint ebből a típusból csak ez az egy van.

– Rengeteget kutattam, és sokat jártam utána annak, hol találok hasonló szobrokat. Prágába is elutaztam amiatt, hogy megtaláljam azokat a részleteket példaként, melyek hiányoztak a szoborról. Korábban, a hetvenes-nyolcvanas években már felújították a Nepomuki-szobrot, de a restaurátor nem igazán foglalkozott azzal, hogy kövesse a kompozíciós vezérelveket. Például a figurák közötti szemkontaktust, hiszen, amikor megkaptam a szobrot, Mária kitekintett a kompozícióból. Nepomuki Szent János csizmája pedig egyáltalán nem volt korhű. Ez egy tizennyolcadik századi, klasszicizáló késő barokk, vagyis copf stílusú szobor. Ennek a kornak pedig megvannak a sajátos viseletei, melyeket meg kellett jelenítenem. Végül találtam egy csehországi oltárképet, mely barokk stílusú, és tűpontosan ábrázolt minden mozdulatot, kompozíciós elemet. Jól látszott az is, hogy Szűz Máriának egy tizenkét csillagból álló koszorúja van, a kis Jézusnak dicsfény öleli körbe a fejét, Nepomuki Szent Jánosnak pedig öt csillagból álló koszorújának kell lennie, aranyozott fémből, az ikonográfia hagyományai szerint – mesélte a hosszas kutatás eredményéről a művész, aki még egy fontos dolgot jelzett. 

Szerinte ugyanis át kellene gondolni a szobor nevét. 

Ebben a szoborkompozícióban Nepomuki Szent János egy mellékalak. Ez tulajdonképpen egy Szűz Mária-szoborcsoport a kis Jézussal és Nepomuki Szent Jánossal. A központi fő alak Szűz Mária

 – hangsúlyozta a szakember. 

A szobrot a napokban szállították haza Fegyvernekre, ideiglenesen a szapárfalui kápolnában helyezték el. Állandó helyéről később döntenek majd, védőépülete jelenleg tervezés alatt áll. A felújítási költség csaknem fele pályázati forrás, másik felét pedig magánszemélyek, a katolikus egyház és az önkormányzat biztosította. 

Színes is lehetett annak idején

A Szűz Máriát, a kis Jézust és a felhőn térdeplő Nepomuki Szent Jánost ábrázoló szoborcsoport egy égi jelenetet ábrázol. A kompozíció nagy valószínűséggel eredeti formájában színes lehetett – tudtuk meg Egri Hunor kőszobrász-restaurátor művésztől.

– Ez már csak azért is lehetséges, mert egykor mással nem is tudták volna védeni a szobrot, mint festékkel. Ám nem találtam meg a festékmaradványokat, hiába végeztem vizsgálatokat. Pedig én lettem volna a legboldogabb, ha az ikonográfiának megfelelő színekre tudom visszafesteni. Szűz Mária vörös tunikáját és kék köpenyét, Nepomuki Szent János fehér miseingét, fekete reverendáját. Nagyon színes, intenzív alkotás lehetett eredetileg, de a fennmaradó színek híján nem tehettünk mást, ezért maradtak festetlenek az alakok, a kőszerű bemutatás – osztotta meg gondolatait a művész.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!