Jászkisér

2022.10.10. 06:55

Rangos díjjal ismerték el a Csete Balázs Helytörténeti Gyűjtemény programját - videóval

A Múzeumpedagógiai Nívódíjat a napokban adták át.

Illés Anita

A Múzeumpedagógiai Nívódíj átadóján Lukácsi György polgármester (balra), Molnár Melinda múzeumpedagógus és Földi Ferenc iskolaigazgató

Múzeumpedagógiai Nívódíjat kapott a jászkiséri Csete Balázs Helytörténeti Gyűjtemény a „Babra ment a játék” című programjáért, melyet a Csete Balázs Általános Iskolával együttműködve valósítottak meg. A múzeumi szakma egyik legrangosabb kitüntetését október 4-én a Múzeumok Őszi Fesztiválja nyitórendezvényén, az Országos Múzeumpedagógiai Évnyitón adták át Szentendrén, a Szabadtérti Néprajzi Múzeumban.  

 A fenntarthatóság jegyében idén tavasszal immár másodjára szervezték meg a „Babra ment a játék” című természetes anyagok felhasználásával készített mozgásos, kompetenciafejlesztő játékprogramot, melynek kidolgozója Molnár Melinda pedagógus, etnográfus, múzeumpedagógus volt. A foglalkozásoknak a Csete Balázs Helytörténeti Gyűjtemény adott helyet, ahol a jászkiséri általános iskola alsó tagozatos tanulói a múzeumpedagógia segítségével bepillanthattak a nép játékok gazdag kincsestárába. Élményközpontúság jellemezte a programot, melynek keretében a gyerekek régi idők játékait fedezhették fel.  

Régi idők gyermekjátékaival ismerkedtek a tanulók a Csete Balázs Helytörténeti Gyűjtemény udvarán
Forrás: Beküldött fotó

– Iskolánk alsó tagozatos osztályai a fenntarthatósági héten megvalósult játékprogramon előre beosztott időben vettek részt. Csak természetes, illetve újrahasznosított anyagokat használtak a játék során.

A tájház helytörténeti kiállításán a tanulók megismerkedhettek a régi világ gyermeklétével, majd mindenki kinyithatta magának a játékvilág kapuját. Az osztályok forgószínpad-szerűen három csoportban mérték össze ügyességüket például frászkarikázásában, páros diógurításban és célbadobásban.

– Közben a csoportok gyűjtötték az elért eredményekért járó babszemeket, amelyeket az osztályközösségek elültettek és közösen gondoztak. Az osztálytermekben nevelt jutalombabok a jászkiséri kertekbe kerültek – számolt be a részletekről Földi Ferenc, a Csete Balázs Általános Iskola igazgatója.

A „Babra ment a játék” című programmal sikeresen pályáztak a Szabadtéri Néprajzi Múzeum – Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ (SZNM-MOKK) Múzeumpedagógiai Nívódíj felhívására. A múzeumpedagógia legrangosabb hazai elismerésének számító díjjal azokat az intézményeket ismerik el, melyek kezdeményezéseikkel kimagasló teljesítményt érnek el a múzeumi ismeretátadás terén. Október 4-én négy intézmény, köztük a Csete Balázs Helytörténeti Gyűjtemény kapta meg a szakmai elismerést.  

– Nagy örömmel tölt el bennünket és büszkék vagyunk arra, hogy Jászkiséren olyan településen élhetünk és dolgozhatunk, ahol a 20. század közepén Csete Balázs a Néprajzi Múzeum közreműködésével néprajzi gyűjtőmunkája nyomán rendkívül értékes anyagot tárt fel Jászkisérről és a Jászságról – vélekedett Cseh Gáborné.

Az általános iskola igazgatóhelyettese elmondta, az intézményben négy évvel ezelőtt új törekvésként jelent meg a múzeumpedagógia.

– Minden tantárgyat össze lehet kötni a múltunkkal, ezért első lépésként a tantárgyakhoz múzeumpedagógiai ismereteket csatoltunk. Kezdetben csak egy-két osztályban próbáltuk ki a módszert, majd projekteket dolgoztunk ki. Ilyen volt a Babra ment a játék, és azóta már megvalósult az Alma nap is a tájházban. A múzeumpedagógiai foglalkozásokkal szeretnénk felkelteni a gyerekek érdeklődését a múlt iránt, melyet tisztelni, ismerni és szeretni kell. Fontosnak tartjuk, hogy ezek a programok a generációk közötti kapcsolatokat, valamint a településhez való kötődést is erősítik – fűzte hozzá Cseh Gáborné. 

A jó eredményt babszemekkel jutalmazták, melyeket a diákok elültettek és közösen gondoztak
Forrás: Beküldött fotó

Újraindult az élet a tájházban  

Az intézmény vezetői vallják, hogy minden siker alapja a helyi intézmények, közösségek együttműködésében rejlik. A Csete Balázs Helytörténeti Gyűjtemény tulajdonosa és fenntartója az önkormányzat, így az általános iskola az önkormányzattal közösen, a múlt ismereteire alapozva dolgozik a településért. 

– Az iskolával karöltve tavasszal újra indítottuk a közösségi életet a tájházban. Nem volt hiábavaló az alapítók munkája. Ha a gyerekeket különböző programokkal becsábítjuk a helytörténeti gyűjteménybe és bekapcsolódnak a honismereti életbe, akkor bízunk benne, hogy lesznek olyanok, akik átveszik a stafétát az alapítóktól – osztotta meg véleményét Lukácsi György polgármester. 

Címkék#elismerés

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!