Tárlat

2022.10.20. 18:25

Számtalan művészetkedvelőt vonzott a szolnoki kiállítás

A tárlatvezetésen Király György Vaszary János életútját és festékkel való játékát méltatta.

Köllő Judit

Fotó: Köllő Judit

Csütörtökön délután Király György festőművész vezette körbe a látogatókat a Vaszary János festményeiből összeállított kiállításon. A Természetből csak kiindulni című tárlat darabjait a Damjanich János Múzeumban állították ki, melynek megnyitójára sokan voltak kíváncsiak. A válogatás a kaposvári Rippi-Rónai Múzeum Vaszary János (1867-1939) gyűjteményéből származik.

Vaszary János a modern magyar festészet egyik kiemelkedő alakja, aki tanulmányait Münchenben és Párizsban végezte. A századforduló idején tért haza Magyarországra, majd ezt követően számos hazai és nemzetközi kiállításon is sikereket ért el. Egyike volt azon művészeknek, akik 1899-ben aláírták a Szolnoki Művésztelep megalapítása érdekében írt kérelmet Wlassics Gyula vallás- és közoktatási miniszter részére, melynek köszönhetően százhúsz éve megalakult Szolnokon a mai Magyarország legrégebbi művésztelepe. 

A csütörtöki tárlatvezetésen Király György az alkotó életútját és festékkel való játékát méltatta.

– Szolnokon az első Vaszary János-kiállítást láthatjuk – árulta el Király György festőművész. 

– Maga a festék és az anyag vonzza az alkotót a vászon elé, mely visszatükröződik alkotásain. A művész kiváló művelője volt a szimultán színkontraszt használatának, ami annyit tesz, hogy szürke szín segítségével színessé válnak művei, és egyfajta egységet alkotnak. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!