Kultúra

2022.11.17. 16:52

Egyedi hangulatú darabot mutat be a Szigligeti Színház

Pénteken mutatja be a Szigligeti Színház David Seidler A király beszéde című történelmi drámáját. A kétfelvonásos darab főszerepeiben Dósa Mátyást, mint Albertet, vagyis York hercegét és Mészáros Istvánt, mint Lionel Logue ausztrál beszédtanárt láthatja majd a közönség.

M. R. E.

A darab kulcsszereplői, Mészáros István és Dósa Mátyás (balról jobbra)

Fotó: Nagy Balázs

A színdarab valós történelmi alakokat és helyzetet idéz fel. A gyermekkora óta súlyos beszédhibával, dadogással küzdő Albert, immár VI. György brit király, uralkodásának egyik legnehezebb nyilvános beszédére készül, 1939. szeptember harmadikán, rádión keresztül kell bejelentenie, hogy Nagy-Britannia hadat üzen a Harmadik Birodalomnak. Ehhez a fellépéséhez egy nagy tudású, különös pedagógiai eszközöket alkalmazó logopédust szerződtetnek az uralkodó mellé.

Ezt a tanulási folyamatot, tanár és tanítvány között kialakuló barátságot követi nyomon a szellemes, elegáns, humortól sem mentes darab. A történetből készült film egyébként 2011-ben az Oscar-díj-átadón és a BAFTA-gálán is tarolt. Az ebből készült színpadi változatot Magyarországon először Kaposváron, a Csiky Gergely Színházban mutatták be 2013 decemberében. 

A szolnoki előadás rendezője, Dicső Dániel, 2006–2009 között a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatója volt, televíziós műsorvezető-rendező szakon végzett Rangos Katalin osztályában. Jelenleg a Rózsavölgyi Szalon Arts & Cafe művészeti központnak rendez saját színházi produkciókat.

A pénteki bemutató este hét órakor kezdődik a Szigligeti nagyszínpadán. 
 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!