Regionális találkozó

2022.11.23. 20:02

Tájházak jelenéről és jövőjéről is szó volt a jászkiséri konferencián

Tájunk háza – Azt keresd, ami ott van! címmel rendezték meg a napokban a Magyarországi Tájházak Szövetsége Észak- és Közép-magyarországi Regionális Találkozóját, melynek Jászkisér adott otthont.

I. A.

A tájház udvarán felállított jászkiséri értéktár kincseit vette szemügyre Molnár Melinda múzeumpedagógus, Cseh Gáborné, a Csete Balázs Általános Iskola igazgatóhelyettese, dr. Bereczki Ibolya, a szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum főigazgató-helyettese és Majnár Márta, a Magyar Tájházak Szövetségének ügyvezető elnöke

Fotó: Pesti József

Az előadások sorában szó volt többek között a tájházak huszonegyedik századi feladatairól, a Jász Múzeum szerepéről a jász öntudat alakításában. Ezenfelül a résztvevők megismerhették a Jászság településein működő múzeumok, helytörténeti gyűjtemények értékőrző tevékenységét, „Cicell néni konyháját”, azaz az első jász-gasztro-diák programot.

A konferencián bemutatkozott olyan pedagógus is, aki a pedagógiai és múzeumpedagógia összefonásával muzeális intézményben szerezte meg a pedagógus életpálya modell második fokozatát. Az előadásokat követő „Tanterem-tágító” workshopokon három múzeumpedagógiai projektnap részleteibe pillanthattak be a résztvevők. A Csete Balázs Helytörténeti Gyűjteményben tárlatvezetést tartottak, valamint a „Babra megy a játék!” című múzeumpedagógiai nívódíjas programot ismertették a szervezők. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!