Galériával / Tiszaföldvár

2022.12.09. 19:56

Több száz porcelán színesíti Erdős Hanna gyűjteményét

Gyűszűk, tányérok, korsók. Az angol királyi család történetét elevenítik meg Erdős Hanna olimpiai bajnok cukrász gyűjteményének porcelánjai. A darabokból nemrég kiállítást is szerveztek a Tiszaföldvár Városi Könyvtárban.

P. Pusztai Nóra

Fotó: Nagy Balázs

– Régi szerelem – fogalmazott Erdős Hanna, amikor arról kérdeztük, miért is kezdte gyűjteni a porcelánokat. Lakásának szinte minden pontján felbukkannak a kisebb-nagyobb figurák, nippek, bögrék, tányérok, gyűszűk, korsók vagy éppen csengők. De állatfigurákból sincs hiány: róka, bölény, szürkemarha, de különféle madarak is megtalálhatóak.

– Gyerekkoromból, otthonról hoztam magammal a porcelán szeretetét, legyen az madárka, kutya vagy bármilyen figura – mondta.

Az évek alatt a királyi családok képmásával díszített darabokat is szép számmal összegyűjtött.

– Amikor 1997-ben Diana hercegnő meghalt, akkor kaptam egy tányért, az volt az első. Sok éven át szinte semmi nem került hozzám, majd néhány esztendeje egyre csak gyarapodott, most már annyi van, hogy érdemes volt egy kiállítást szervezni belőle – hangsúlyozta.

Folyamatosan figyeli a hirdetéseket, néhányat az internetről vásárolt, de bolhapiacokon is lelt már kincsekre.

– Az ismerősök is nyitott szemmel járnak, ha látnak valamit szólnak vagy meg is veszik nekem – tette hozzá.

A nemrégiben tartott kiállításmegnyitóra egy rajongói csoport adminisztrátora sem érkezett üres kézzel Budapestről, tőle egy Diana-s bögrét kapott. A legkülönlegesebbek között az első tányér mellett egy 1937-ben kiadott sorozatot emelt ki.

– Mielőtt egy új király a trónra lép, kitűzik a koronázás időpontját és megkezdik gyártani az emléktárgyakat. Úgy volt, hogy 1937-ben VIII. Edward lesz a király, de 1936 decemberében lemondott a trónról, addigra a tárgyak egy részét már értékesítették. Végül Erzsébet királyné édesapját koronázták meg – mesélte.

A Viktória királynő uralkodásának hatvanadik évfordulójára készített kancsó is a gyűjtemény része.

– Mivel korban ezek vannak a legmesszebb, jelen pillanatban ezeket volt a legnehezebb beszerezni – fogalmazott.

A százhetvenhárom porcelán gyűszűje közül százhúsz ugyancsak az angol királyi család tagjait ábrázolja.

Hónapokkal ezelőtt készültek a kiállításra

Erdős Hanna és Gyarmatiné Sajtos Brigitta, a könyvtár vezetője egy véletlen folytán elegyedtek szóba az angol királyi családról, mikor kiderült, hogy mindketten szívesen elmélyednek a témában. A porcelán tárgyak mellé, könyveket is gyűjtöttek, hogy bemutathassák az érdeklődőknek.

– Eredetileg szeptemberre terveztük a kiállítást, de mivel meghalt a királynő, így elcsúsztattuk az időpontot, hogy ne zavarjuk az emlékezés időtartamát – mondta Erdős Hanna.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!