Meggyes László

2023.01.16. 19:00

A művésztelep egykori alkotójára emlékezett a szolnoki múzeum

Meggyes László festőművész munkásságát idézte fel a minap a Damjanich János Múzeum.

Hartai Gergely

Forrás: Illusztráció

Fotó: Shutterstock.com

Kilencvenöt éve született Meggyes László festőművész (Szigetszentmiklós, 1928. január 8. – Szolnok, 2003. november 29.) – emlékezett Facebook-oldalán a Damjanich János Múzeum Művészettörténeti Osztálya. Felidézték: az alkotó tanulmányait a Magyar Képzőművészeti Főiskolán végezte 1950 és 1956 között Hincz Gyula, Szőnyi István, valamint Domanovszky Endre tanítványaként. Prágában, Olaszországban járt tanulmányúton. 1957-től egészen haláláig a Szolnoki Művésztelep tagja volt, ahol a helyi hagyományok modern formatörekvésű folytatója lett.

Művészetének inspirálója a táj, a természetközeliség, főleg a Tisza és Mezőtúr természeti szépségei voltak nagy hatással rá. Felesége Fazekas Magdolna festőművész, akivel 1986-tól állandó résztvevői voltak a Mezőtúri Alkotótelepnek is. Képein kiemelt szerep jutott a színeknek, a színharmóniának. Pályája során számtalan alkalommal díjazták munkáit, művészetét. 2003. november 29-én hunyt el Szolnokon.

A Damjanich János Múzeum képzőművészeti gyűjteményében ma mintegy harminc alkotást őriznek Meggyes Lászlótól – közölte az intézmény. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!