Tárlat

2023.01.22. 11:30

A Szolnoki Művésztelep alkotásait csodálhatták meg a művészetkedvelők Baján

Folyók között címmel rendezték meg a 120 éves Szolnoki Művésztelep tárlatát a Bácskai Kultúrpalotában a magyar kultúra napjának előestéjén.

Szoljon.hu

Verebes György Munkácsy díjas festőművész, a Szolnoki Művésztelep vezetője

Forrás: MW Archív

A most nyílt tárlat viszontlátogatás. Baját és Szolnokot összeköti az,  hogy mindkét város két folyó ölelésében van. A Szolnoki Művésztelep a Zagyva és a Tisza torkolatában terül el. Folyók mellől, folyók mellé hozták el a kiállítást meleg szívvel, hangzott el a tárlat megnyitóján.

– A 120 évet a kortárs alkotó társaság 15 művésze fémjelzi. Technikában és művészi szemléletben nagyon változatos anyag látható a falakon. Az alkotásokat áthatja a hely szelleme, ami mindenkire hatással van, aki egyszer is betette lábát a Szolnoki Művésztelepre – fogalmazott Verebes György Munkácsy díjas festőművész, a Szolnoki Művésztelep vezetője.

A tárlatot Kovács Zita művészettörténész, a Türr István Múzeum és Bácskai Művelődési Központ igazgatója nyitotta meg Csokonai Vitéz Mihály Az ember a poézis tárgya című költeményével köszöntötte a jelenlévőket a Magyar Kultúra Napjának előestéjén.

– Csokonai a Himnusz megszületése előtt két évtizeddel beszélt arról, hogy míg nem úgy élünk, hogy tudjuk, kik vagyunk, miért vagyunk és hol a helyünk, mi dolgunk a világban, addig csak por és hamu vagyunk. A kultúra a műveltség, a művészet ismerete, tudása birtoklása használata formálása tesz azzá bennünket akik gyarapíthatjuk kultúránkat. Világunk az utánunk érkezők tárgyi és szellemi vagyonát örökségét –mondta N.Kovács Zita. 

– A valóság, illúzió és a kortárs ízlés minden alkotó személyiségének szűrőjén keresztül csöppen le a vászonra, vésődik a papírlapra vagy válik plasztikus testté – hangzott el a beszédben. 

Az alkotók munkáikban a valóság, illúzió és ízlés arányaira, hatásaira, határaira keresik a választ.

– Az illúzió időtlen idők óta a művészek legfőbb éltető ereje, s míg a valóság talaján a hétköznapi ember hadakozik az illúziók, tévedések ellen, a művészek körüludvarolják azt – fogalmazott a rendezvényen N. Kovács Zita. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!