Kiállítás

2023.02.22. 17:26

Évszázados története van a Fényszarun bemutatott karikagyűrű párnak

A különleges kiállítás február 28-ig látható a Régi Parókia épületében.

Illés Anita

Egy több mint száz éves karikagyűrű pár is a becses kincsek között van

Fotó: Pesti József

Szeretetbe kapaszkodva – Házasságkötések, rítusok a családban címmel nyílt kiállítás a napokban Jászfényszarun, a Régi Parókián, ahol családi esküvői fotókat, kellékeket csodálhatnak meg az érdeklődők. A Házasság hete rendezvénysorozat a Római Katolikus Egyházközség és a Bedekovich Lőrinc Népfőiskolai Társaság szervezésében, az önkormányzat támogatásával és a lakosság széles körű összefogásával jött létre. A tárlatot Győriné dr. Czeglédi Márta polgármester nyitotta meg, majd dr. Farkas Kristóf Vince történész mutatta be a közönségnek. 

– Az életre szóló kapcsolat legünnepibb eseménye köré szerveztük a fotókiállítást. A program tervezésekor még nem is sejtettük, hogy a lakosság mennyi becses családi kincset, értéket, történetet bíz majd ránk, szervezőkre – mondta el érdeklődésünkre Kovács Béláné Pető Magdolna, a népfőiskolai társaság elnöke. 

A régi fotókópiák mellett esküvői kellékeket, ruhát, kesztyűt, fejrevalót, ékszert és nászajándékként kerámiát, porcelánt, hímzett terítőt, gazdasszony kötényt, „fölékített ajtó” ablak hímzett függönyét és menyasszonyos rajzokat is kaptak. Mindezek mellett számtalan emlékfoszlány, esküvői, lakodalmi történet is előkerült. Megtudtuk, hogy a tárlat legrégebbi házassági fotója 1915-ben készült. 

A gyűjtemény különleges darabjai között látható egy több mint száz éves karikargyűrű pár és egy közel száz éves menyasszonyi karkötő is, ami pénzérmékből készült. A legrégebbi tárgy egy 1846-ban készült városlődi kerámia kávékiöntő. 

Kovács Béláné Pető Magdolna az 1846-ban készült városlődi kerámia kávékiöntőt is megmutatta hírportálunknak
Fotós: Pesti József

A rendezvényen a Hamza Gyűjtemény és Jász Galéria felajánlásaként a Házasság Hete alkalmából a Hamza házaspárról is megemlékeztek. A kisiskolásoktól pedig rajzokat kaptak, amelyek a Magyar Nemzeti Múzeum Magyar Menyasszony pályázati felhívására készültek. A megnyitó után a Mindenszentek templomban Kiss Gábor érseki tanácsos, érdemes esperes celebrált szentmisét a családokért. Házaspárok tanúságtételével, megáldásával, majd kötetlen beszélgetéssel és agapéval ért véget a program.  

A tárlat legrégebbi családi esküvői fotója 1915-ben készült
Fotós: Pesti József

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!