Galériával

2023.03.01. 17:25

Borzongató élmények várnak ránk a rejtélyes kunszenti börtön minden zegzugában

Akár pisztolypárbajba is csöppenhetünk ezen az izgalmakkal teli helyen.

P. Pusztai Nóra

Hegedűs Krisztián, a kiállítás kurátora vezette körbe hírportálunkat

Fotó: Mészáros János

Egy turisztikai pályázat részeként épülhetett meg a Kerületiház úton a kunszentmártoni Helytörténeti Múzeum legújabb tárlatának helyet adó épület. Már a kiállítás tervezésekor egyértelmű volt, hogy mivel az épületegyüttes egykor börtönként üzemelt, így a betyárvilágot és annak az időszaknak a történelmi hátterét mutatnák be.

– Az információkban, adatokban Bagi Gábor tanulmánya sokat segített, így tudtuk a Jászkunságra szűkíteni a tárlat anyagát. 

Rózsa Sándor legendája is ismert volt, miszerint egy éjszakát itt raboskodott Kunszentmártonban, társai meg is akarták szöktetni. A betyárvilág kapcsán ő tehát egy megkerülhetetlen figura nálunk is

– mesélte Hegedűs Krisztián, a Kunszentmártoni Általános Művelődési Központ igazgatóhelyettese.

A híres jászsági Fazekas Dávid története is megelevenedik. Az életnagyságban megjelenő betyár az életét, az ellene felhozott vádakat egy csárdában meséli el egy cimborájának, ezt a látogatók végig is hallgathatják. Mivel az adatokon kívül tárgyakkal nemigen rendelkeztek az adott korból, egyebek mellet a szolnoki Damjanich János Múzeumból, Kiskunfélegyházáról, Jászberényből, de még Sátoraljaújhelyről is kaptak néhányat, hogy a kiállítás teljessé válhasson.

A lépcsőfordulót láncok díszítik, ezek mellett lehet lejutni a pincébe, ahol a bejárat nagy ajtaja hívogatja a látogatót.

– Interaktív, élményközpontú, informatív, tematikus. Talán ezekkel a szavakkal lehet a leginkább jellemzi a tárlatot – mondta.

A hóhér alakja mellett elhaladva a kanyargós folyosón eljuthatunk a régi büntetések, fenyítőeszközök és maga a börtön világába. Megjelenik a bíró alakja, majd beléphetünk a Nagykun kapitányok termébe. Az asztalhoz ülve egy régi írásmintát követve levelet írhatnak a látogatók, de a jelmezeknek köszönhetően be is öltözhetnek a gyerekek, hatalmas subát öltve magukra. Az érdeklődők a derest vagy a nyakkalodát is kipróbálhatják.

Az út egy sötét nádason vezet végig, ahonnan az utolsó szakaszhoz érve pisztolypárbajban is próbára tehetik magukat az érdeklődők.

A börtön világába csöppennek a látogatók

Nem egy klasszikus kiállításnak lehetnek szemtanúi, akik meglátogatják Kunszentmártonban A Tömlöc című tárlatot.

– A legénybot a Damjanich János Múzeumból Szolnokról, a nyakkaloda Jászberényből érkezett. A hadtörténeti múzeumtól egy tülökből faragott lőportartót, és korabeli fegyvereket kaptunk kölcsön. Nekünk nem nagyon voltak a témával kapcsolatos tárgyaink, annak ellenére sem, hogy épületünk egykor börtönként működött – magyarázta Hegedűs Krisztián.

A kiállítás alapját egy sokakat megmozgató téma adta, a látogatók eddig hiányolták a börtön mivoltra utaló tárgyakat, adatokat.

– Most, ha valaki idejön, mint a Nagykunság egykori börtönébe, valóban a korabeli világba csöppen – emelte ki.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!