Galériával

2023.03.27. 13:55

Bronzba öntötték a nyolcvanéves Balázs Péter lábnyomát a szolnoki színház előtt

„...Amennyi fűszál van a tarka mezőben, annyi áldás szálljon mesterünk fejére” – hangzott a Bartók Béla Kamarakórus tagjaitól a jókívánság, majd a társulat oszlopos tagja, Molnár László vérbeli vőfély-köszöntővel kacagtatta meg az egybegyűlteket a Szolnoki Szigligeti Színház előterében hétfőn késő délelőtt. A teátrum és alkalmi közönsége a március 27-i színházi világnapon az egyetemes színjátszást, valamint a színház hajdani igazgatóját, a közelmúltban nyolcvan esztendős Balázs Pétert ünnepelte, akinek az épület főbejárata elé elhelyezett, bronzba öntött cipős lábnyomatát leplezték le.

Mészáros Géza

Balázs Péter bronzba öntött lábnyomatát Pogány Gábor Benő szobrászművész alkotta meg

Fotó: Mészáros János

– Városunk nagyon sokat köszönhet Balázs Péternek, attól a naptól fogva még inkább, amikor 2007-ben, felkérésre, nyertes pályázatával elfoglalta a szolnoki színház igazgatói székét – emlékeztetett köszöntőbeszédében a több mint másfél évtizedes történésekre Szalay Ferenc polgármester. A városvezető hangsúlyozta, hogy Balázs Péter nehéz körülmények között vállalta el a teátrum vezetését, mivel egyesek konzervatív világnézete miatt támadták, háttérbe szorítva szakmai hozzáértését.

– Az igazgatása alatti időszak bebizonyította régi művészi és új keletű színidirektori képességeit, amely által a szolnoki színjátszás újra régi fényében tündökölt, s tündököl ma is a kitanított utódának irányításával – mondta Szalay Ferenc, majd a város nevében egy, a napokban szintén ünnepelt, a kilencven éves Fazekas Magdolna festőművész által alkotott festményt adott át a volt színházigazgatónak.

A szolnoki egy szeretetszínház

– szögezte le az ünnepelt, majd Balázs Péter elmagyarázta, mit is ért ez alatt.

– Nem óhajtok túl pátoszos lenni, de ezek az érzéseim helyénvalók. Szeretetben kell élni és dolgozni. Egy közösség akkor működik jól a saját hasznára és mások örömére, ha megértésben, szeretetben tevékenykedik. Esetünkben a szeretet a színháznak is jó és a közönségnek is. Ha a társulat összefogva és szeretetben alkot, akkor a nagyérdemű ezt megérzi, ezért telt házzal, valamint vastapssal honorálja azt – hangoztatta a nyolcvan esztendős színész-rendező, aki elsírta magát meghatottságában.

Hubai Imre, a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Közgyűlés elnöke a térség lakossága és színházszerető közönsége nevében köszöntötte meg Balázs Pétert.

Barabás Botond regnáló igazgató elődje munkáját méltatva osztotta meg az ünneplőkkel Samiha Ayoub egyiptomi színésznőnek a színházi világnapra megfogalmazott gondolataiból idézett: „Amit mi a színpadon csinálunk, az maga az élet, amelyet a semmiből hozunk létre, olyan, mint az izzó parázs, amely szikrázik a sötétben – világosságot és meleget ad az éjszakában. Rajtunk kívül senki más nem képes így terjeszteni az életet. Úgyhogy terjesszük együtt a világ és az emberiség érdekében!”. 

Majd Barabás Botond is ráerősített a művésznő hangjaira: „A nagy úttörő, Konsztantyin Sztanyiszlavszkij szavaival élve: „Soha ne gyere be a színházba sáros lábbal. A port és a koszt hagyd kint. Az aggodalmaidat, civakodásaidat, kicsinyes nehézségeidet, mindent, ami tönkreteszi az életed és elvonja a figyelmed a művészetedről – tedd le az ajtóban”.

Ezt követően a köszöntők, társulati tagok, rajongók és az ünnepelt kivonultak a színház főbejárati lépcsősora elé, ahol Barabás Botond és Szalay Ferenc leleplezte a Pogány Gábor Benő szobrászművész alkotta Balázs Péter bronzba öntött cipős lábnyomatát.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!