Tárlat

2023.03.23. 16:30

Kiállítás nyílt az egykori térképész munkásságából Szolnokon

A tárlatot idősebb Bedekovich Lőrinc térképészeti munkáiból állították össze.

K. J.

A megnyitón Kovács Bélané Pető Magdolna és Horváth Gergő meséltek a hallgatóságnak Bedekovich Lőrincről

Fotó: Köllő Judit

Id. Bedekovich Lőrincz kéziratos térképeiből nyílt kiállítás a szolnoki Verseghy Ferenc Könyvtárban március 21-én, kedd délután. A megnyitóünnepségen Kovács Béláné Pető Magdolna, az idén harmincéves Bedekovich Lőrinc Népfőiskolai Társaság elnöke és Horváth Gergő, a Magyar Nemzeti Levéltár Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Levéltárának igazgatóhelyettese köszöntötte a résztvevőket.

– A tárlatot idősebb Bedekovich Lőrinc térképészeti munkáiból állítottuk össze. Főként a vízügyi térkép készítéssel foglalkozott, így öröm volt számunkra, hogy a víz világnapja alkalmából meghirdetett szakmai konferenciához csatlakozhattunk. A mérnöknek az országban egyedüli és széleskörű vízügyi munkái vannak. Többek között árvízmentesítéssel, hidak, malmok és utak tervezésével, valamint áthelyezésével is foglakozott. Bedekovich Lőrinc egyedülálló mérnökként járta végig a Jászságot, a Kiskunságot és a Nagykunságot is. Éppen ezért a célunk, hogy vándorkiállításunk által minél közelebb hozzuk őt és munkásságát az emberekhez – árulta el Kovács Béláné Pető Magdolna.

Bedekovich Lőrinc térképeinek díszítésekor előszeretettel rajzolt ókori emberalakokat, puttókat, vagy a térkép témájához kapcsolódóan egyéb figurákat, alakokat. Fennmaradt ugyanakkor olyan térkép is, ahol a mérnök díszítéséhez saját magát rajzolta le munka közben.

– 2019-ben volt 240 éve annak, hogy Bedekovich Lőrinc a hivatalát megkezdte, hiszen akkor lett a Jászkun Telep mérnöke. Az 1770-es években tett mérnöki szakvizsgát, ahonnan egyenes út vezetett a térképészetig – fejtette ki mondanivalójában Horváth Gergő. Hozzátette, sajnos manapság nem sokan ismerik munkásságát, ezért feltett céljuk, hogy a jövőben jobban megismertessék az emberekkel nevét.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!