Bővülő történelem

2023.03.31. 13:30

Rendkívül értékes kordokumentumok érkeztek Jászfényszarura

Az iratajándékozás és a kordokumentumok jelentőségére is felhívták a figyelmet.

Illés Anita

A Bővülő történelem című tárlat április 25-ig tekinthető meg a művelődési házban

Forrás: Beküldött fotó

Fotó: Pető István

A Bedekovich Lőrinc Népfőiskolai Társaság szervezésében Jászfényszarura érkezett a MNL Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Levéltára Bővülő történelem című vándorkiállítása. 

A 18. századtól napjainkig terjed azoknak az iratajándékozás útján levéltárba került dokumentumoknak, fotóknak a köre, amelyekből március 25-én nyílt kiállítás a Petőfi Sándor Művelődési Házban. Az óriásplakátokon bemutatott gyűjtemény az elmúlt tizenöt évben került a levéltárba

 – számolt be az eseményről Kovács Béláné Pető Magdolna, a társaság elnöke. 

A tárlatot dr. Csönge Attila levéltár-igazgató mutatta be, aki előadásában felhívta a megye lakosainak figyelmét a birtokukban lévő kordokumentumok értékeire. A magánszemélyek és civil szervezetek átadhatják a levéltárnak azokat a helytörténeti szempontból érdekes iratokat, amelyeket már nem kívánnak megtartani. Így a dokumentumok kutathatóvá és történelem részévé válnak, fennmaradnak az örökkévalóságnak. A kiállításra többen is régi családi iratokkal, fényképekkel érkeztek, hogy a becses kincseket a levéltárnak ajándékozzák.

Az iratok szkennelését, a másolatok rögzítését Horváth Gergő, a levéltár igazgatóhelyettese biztosította.  

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!