Koldusopera

2023.03.29. 10:38

Stricik, kéjhölgyek és egy marslakó – emlékezetesre sikerült Eszenyi Enikő szolnoki bemutatkozása

Maradandót alkotott Eszenyi Enikő Szolnokon. A rendező Koldusoperája hű marad örök érvényű mondanivalójához, miközben modern köntösbe öltöztetve gondolkodtatja el a Szigligeti Színház közönségét. Kritika.

Mészáros Géza

A Koldusopera záróképe a londoni „aljanépe” bukásának és megszégyenülésének, de feltámadásának is a szimbóluma

Fotó: Nagy Balázs

Ötvenhárom évvel az első és negyvenkettővel a második szolnoki premierje után harmadik alkalommal tűzte műsorára Bertolt Brecht Koldus­operáját a Szigligeti színház. A Kurt Weill által megzenésített szatirikus játék nem egy könnyed darab, persze a német szerző nem is szórakoztatni akarta vele a közönségét, mint inkább elgondolkodtatni...

Az első szolnoki Koldusopera bemutatójára 1970. március 13-án, pénteken került sor. A színházigazgatóként is rendező Berényi Gábor nem volt babonás a bemutató napját illetően és szerencséje lett: korabeli kritikák szerint a Huszár László, továbbá Molnár Piroska és Bókay Mária főszereplésével színpadra állított mű „attraktív” volt. Kíméletlenebbnek bizonyultak azonban az 1981-es szolnoki Koldusoperával. A húzónevek, Kern András, Kristóf Tibor, Margittay Ági, Egri Kati és Takács Kati kiemelkedő játéka ellenére mindannyiuk „hangbéli gyengeségeit” rótták fel a számlájukra. A darabot dirigáló Sándor Pállal kapcsolatban megjegyezték, hogy filmesként akadtak már maradandóbb rendezései. 

Napjaink szigligetis Koldusoperáját Eszenyi Enikő jegyzi rendezőként. Koncepciója a darab aktualizálására koncentrálódott. Ezt azonnal érzékeltetni is kívánta, még mielőtt a függöny felgördült: avatarok színre lépése jelezte, hogy a száz éve született mondanivaló jelenkori közlése a későbbi korokra is alkalmazható lehet. 

Eszenyi örök érvényűnek állítja be Brecht üzenetét azáltal, hogy az igazságot, amiről tudjuk, hogy odaát van, egy, a semmiből előbukkanó marslakó magyarázza el a történet végén.

Az 1928-ban bemutatott Koldusopera sem más, mint társadalomkritika. A nagy gazdasági világválság előszele már ott süvít a németországi sikátorokban is, ahol a nyomorúságos nélkülözés és az éhhalál ellenszere a bűnözésekből és szexuális szolgáltatásokból származó kétes bevételek, miközben a barnaingesek is kezdik már a karmukat élesíteni, de már aggatni is a hamarosan felcsillagozni kívánt ellenségeikkel szemben. Az író az olvasói, színházi közönsége szemével is szimpátiát viseltet a főhős, ám de kíméletlen gyilkos és rabló, nőket megalázó, alávaló gazember, Bicska Maxi iránt, aki London művésznegyedének, a Sohónak az ura.

Rajta kívül bűnöző bandájának tagjait, kisstílű stricijeit, megszégyenített és elhasznált kéjhölgyeit is szeretetre méltónak állítja be Brecht, de még a kéregető népséget kizsákmányoló koldushálózatot működtető „üzletembertől”, no meg a lazaccal megfizetett lelkésztől sem undorodunk. Mert nem az egyén a bűnös, hanem maga a rendszer – sugallja ezt nekünk minduntalan a szerző. 

Huszár László és Kern András nyomdokain lépdelve Barabás Botond jelenlegi színidirektor és színművész által hozott Bicska Maxi mélységében is érett és erőteljes, látatlanban megkockáztatom, elődeinél jelentősebb nyomot hagyó, szánalmasan is sajnálatra méltó, szeretni való figura.

Schnell Ádám Peacockja és Dósa Mátyás Tigris Brownja olyan fontos kellékek Bicska mellé, mint törékeny porcelán étkészletekhez dukáló ezüst­eszcájgok. Kiríttak még a tömegből: az elsőéves szigligetis Bíró Panna Dominika (Polly), aki azért nem tudta felülmúlni a tavalyi Sirály bámulatos Nyináját, a mindig magasan tutit nyújtó Radó Denise (Kocsma Jenny), továbbá Molnár Nikolett mocskos szájú Lucyja és a bárhangú Vándor Attila Smith rendőrként.

Nem kell szégyenkezniük Lugosi Claudiával (Peacockné) az élen a többieknek sem, ami miatt a 2023-as szolnoki Koldusopera az új mozgószínpadot előszeretettel alkalmazó Eszenyi Enikő rendezésében és Antal Csaba egyáltalán nem bántó kínai fényfüzéres sohói díszletezése mellett is legendásabb lehet a korábbiaknál.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!