Galériával

2023.03.16. 13:55

Szolnokra érkezett a Petőfi Irodalmi Múzeum utazókiállítása

Szolnokon állomásozik a Petőfi-busz. A Petőfi Irodalmi Múzeum utazókiállítása, mely tavaly szeptembertől járja az országot, vasárnapig „parkol” a vármegyeszékhely központjában, a Hild téren. A mobiltárlat ingyenesen megtekinthető.

Rimóczi Ágnes

A múzeumbusz Szolnokon március 19-ig várja a látogatókat a Hild téren

Fotó: Nagy Balázs

Tiszapartis gimnazisták buszra vártak a Hild téren csütörtök délelőtt. Bár kijelölt buszváró ott nincs, a járat megérkezett, melyre nemsokára fel is szálltak a diákok. Ezúttal azonban nem klasszikus útra indultak, hanem egy képzeletbeli irodalmi és történelmi utazásra, mely a százhetvenöt évvel ezelőtti hazánkba repítette őket vissza. Idegenvezetőjük nem más, mint Petőfi Sándor volt.

Vasárnapig a fiatalokhoz hasonlóan még nagyon sokan felszállhatnak a különleges járatra, ahol sok, eddig talán nem ismert részletre is „fény derülhet” Petőfi Sándor életével kapcsolatban. Ahogy a tárlatmegnyitó elhangzott, az utazókiállítás célja, hogy Magyarországon, valamint határainkon túl is minél több honfitárunkhoz juttassa el élményszerűen Petőfi Sándor életművét és mutassa be életútját. A tárlat egyedi megközelítésből mutatja be a költő személyiségét, munkásságának ismert darabjait. „Átröpűlök hosszában hazámon” – ez a vándorkiállítás mottója. 

A Dalaim című vers részlete nemcsak Petőfi utazás iránti szenvedélyét és költői ambícióit fejezi ki, de utal a tárlat nem mindennapi jellegére is.

Mindannyiunk számára nagy öröm, hogy megérkezett Szolnokra a Petőfi Irodalmi Múzeum utazókiállítása

 – kezdte köszöntőjében Rusvai Károly önkormányzati képviselő a kiállítás megnyitóján. – Bár ismeretek szerint Szolnokhoz nem kötődik Petőfi, de a Tiszaáról írt verse által mégis nagyon erős kapcsolódást érezhetünk a költővel mi szolnokiak, illetve térségben élők. Ez a kapcsolódás most még szorosabbá válhat, ha megtekintjük a mobilbusz tárlatát – hangsúlyozta. Rusvai Károly hozzátette: az a teljesítmény, melyet Petőfi rövid élete során véghez vitt, mindannyiunk számára példaértékű lehet. 

Hazaszeretet, hazafiság jellemezte az életét, a munkássága a fiataloknak is példa lehet. Bízom benne, hogy minél többen megtekintik ezt a különleges bemutatót 

– tette hozzá a képviselő.

A múzeumbusz Szolnokon március 19-ig várja a látogatókat a Hild téren, 20-án Mezőtúrra „gurul tovább” a vándorkiállítás, melyet március 21-én Túrkevén lehet megtekinteni.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!