Szoljon podcast

2023.04.29. 06:55

Már dübörög a rockzenei rendezvénysorozat a szolnoki TISZApART Moziban - galériával, videóval

Izgalmas és szórakoztató élményekkel várja a látogatóit a szolnoki TISZApART Mozi zenei rendezvénysorozata. A MagyaRock Filmen programsorozat hét napon keresztül hét filmvetítéssel, hét közönségtalálkozóval, sztárvendégekkel, koncertekkel várja az érdeklődőket.

Székács Szidónia

A kiállítást Bajnai Zsolt, a blogSzolnok szerkesztője, a Hangfoglaló program elindítója nyitotta meg

Fotó: Nagy Balázs

A 100 legfontosabb magyar rocklemez című kiállításmegnyitójával indult csütörtökön a TISZApART Mozi izgalmas programsorozata, a MagyaRock Filmen. A tárlatra 100 darab eredeti vinyl hanglemez és borítóik érkeztek a Szolnokra, a budapesti Rockmúzeum gyűjteményéből. A kiállítást június 1-ig lehet megtekinteni a Tisza Mozi kávézójában.

A kiállítást Bajnai Zsolt, a blogSzolnok szerkesztője, a Hangfoglaló program elindítója nyitotta meg.

1983 után minden évben annyi hanglemez és műsoros kazetta készült Magyarországon, hogy mindenki vehetett volna egy darabot, azaz tízmillió lemez készült akkor az országban.

– Ha itt körülnézünk, sokan elmondhatnák, hogy ezeket a lemezeket a saját gyűjteményéből is össze tudnák rakni, a fiatalabb korosztály viszont már lehet azt kérdezi, mi van itt a falakra kirakva? Érdekes lehet tehát minden korosztálynak megtekintenie a gyűjteményt – hangzott el a kiállításmegnyitón.

– Sajnos nincs elég helyünk, hogy az összes lemezt bemutathassuk a Rockmúzeumban, ezért arra gondoltunk, hogy elhozzuk másoknak is, ezen keresztül próbáljuk bemutatni a korszak vizuális kultúráját, hangulatát – mondta Bálint Csaba, a Rockmúzeum vezetője.

– A rockzene, úgy általában közösségteremtő erővel bír, ezért érdemes ezt a pár napot a TISZApART Moziban eltölteni – mondta.

A MagyaRock Filmen programsorozat egy országos rendezvény, amibe a TISZApART Mozi is bekapcsolódott a Beatkorszak Projekttel közösen.

Hét napon keresztül hét filmvetítéssel, hét közönségtalálkozóval és sztárvendégekkel várjuk látogatóinkat, illetve betekintést nyerhetnek a magyar filmzene világába is

– mondta el Balogh Bernadett, a TISZApART Mozi programszervező munkatársa.

– A legtöbb filmhez közönségtalálkozó is kapcsolódik, ilyenkor a film elkészítéséhez kötődő munkatárs vagy alkotó látogat el hozzánk és tart előadást az érdeklődőknek a vetítés után – tudtuk meg.

A magyar rockzene és a film találkozásának emlékezetes, ma már klasszikus darabjai szerepelnek a programsorozatban. Olyan nagy rendezők műfaji kalandjainak lehetünk tanúi, mint Koltay Gábor, Szomjas György, Tímár Péter vagy Jancsó Miklós, akiket mind megérintett a 60-as, 70-es, 80-as évek könnyűzenéjének lázadó vagy épp kiábrándult hangja, amely révén a saját korukat is megragadhatták. A sorozatot a Megátkozott gitáros című, Radics Béláról készült új filmalkotás premier előtti vetítése zárja.

A csütörtöki kiállításmegnyitó után például filmvetítéssel egybekötött közönségtalálkozó várta a résztvevőket, ahol Szörényi Levente Kossuth- és Erkel Ferenc-díjas magyar zeneszerző, gitáros, énekes és szövegíró beszélt filmzenéről és zeneszerzésről. A napokban ehhez hasonló izgalmas programokra várják az érdeklődőket, érdemes tehát a TISZApART Mozi programjai között csemegézni.

– A Múzsák terén koncertekre várjuk az érdeklődőket, szombaton az Intim Torna Illegál énekese, Dorogi Péter műsorát hallhatjuk, vasárnap pedig három szolnoki kötődésű rockzenekart köszönthetünk, színpadra lép a Molnár Róbert Band, a Black Störk és a The Airship zenekar – mondta a szervező.

– A sorozatra kedvezményes árú bérlet is váltható, amellyel minden előadáson, vetítésen és a koncerteken részt lehet venni, illetve sörakció is várja a résztvevőket. Az eseménysorozat azon túl, hogy a zeneszerető közönségnek betekintést kíván nyújtani a magyar rockzene történetébe, célja a legnagyobb magyar zenészek előtt tisztelegni – mondta Balogh Bernadett, a mozi programszervező munkatársa.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!