Levéltár

2023.04.21. 11:25

Ritkán látott dokumentumok segítségével foglalják Facebook-posztokba Szolnok legérdekesebb történeteit

A közelmúltban indította útjára digitális ismeretterjesztő sorozatát a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Levéltár. Az intézmény helyi történetek, és sokak előtt ismeretlen, ritka dokumentumok segítségével hozná közelebb Szolnok históriáját a nagyközönséghez. A különleges kezdeményezésről Szabóné Maslowski Madlennel, a levéltár munkatársával beszélgettünk.

Hartai Gergely

A posztsorozathoz Dobay őrnagy hadi beszámolóját is felhasználták. A katona levelét Szabóné Maslowski Madlen mutatta meg hírportálunknak

Fotó: Hartai Gergely

 – Az Archivált történetek című új sorozatunk idén januárban, a vármegyei levéltár Facebook-oldalán indult el. A kezdeményezés fő célja természetesen a közművelődés, vagyis hogy viszonylag könnyedebb formában, de a tudományosságot megtartva adjunk izgalmas helyismereti információkat az érdeklődőknek – beszélt posztsorozatuk hátteréről a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Levéltár munkatársa, a kezdeményezés ötletgazdája. Szabóné Maslowski Madlen elmondta: a videók és a posztok olyan történeteket mutatnak be, amelyek felkelthetik az érdeklődést a levéltári dokumentumok iránt.

– A munkám előzménye a (Köz)történetek sorozat volt, amelyet kollégámmal, Mucsi Lászlóval nagyjából két éve indítottunk el – folytatta a szakember. 

Kéthavi rendszerességgel nyolcperces, videós összeállításokat tettünk közzé, melyekben a vármegyei érdekességeket meséltünk el. Szerepet kapott közöttük Szolnok 1970-es évekbeli fejlődése, a Széchenyi lakótelep története, de kisújszállási témát is feldolgoztunk már 

– tudtuk meg.

Szabóné Maslowski Madlen ezután arról számolt be, hogy a vármegyeszékhelyet népszerűsítő virtuális széria ezzel nem állt meg, posztokban is szerették volna az online térbe költöztetni a sokak számára ismeretlen históriákat. Az egyik ilyen épp az 1849. március 5-i szolnoki csatát örökíti meg.

– Falaink között őrizzük Dobay őrnagy levelét, amelyben a csatáról ír. A ritka dokumentumot a kunszentmártoni iratok között leltük fel. Azért is rendkívül egyedi ez a darab, mert a híres ütközet kapcsán általában a halotti anyakönyvi bejegyzéseket tudjuk megmutatni. Ez viszont egy konkrét beszámoló, amely kevéssé ismert és publikált, egy nem mindennapi történeti forrás – tárta elénk a csata napján kelt, megsárgult írást a levéltáros, aki jelenleg a korábbi videószéria következő epizódján dolgozik.

Egy testamentum és régi pecsétnyomók is részei a képi összeállításnak
Fotó: Hartai Gergely

– Ezt a részt a jövő héten szeretnénk megjelentetni. Arról szól, hogy térségünk hogyan vett részt Budapest centenáriumának megünneplésében, 1973-ban. A következő posztokat olyan témákra hegyezzük majd ki, mint a május eleji ballagások, érettségik és a Szolnok bombázásával kapcsolatos események, amelyek másfél hónap múlva lesznek aktuálisak – magyarázta a szakértő.

Szabóné Maslowski Madlen arról is szót ejtett, hogy a kutatások során a Damjanich szobor története ragadta meg leginkább. A közelmúltban két vaskos ügyiratot is talált az alispáni iratok között, amelyekben a szoborra való gyűjtés felhívásától kezdve egészen az avatás alispáni meghívójáig végig lehetett követni, mennyi mindent tettek akkoriban az emlékmű megszületéséért.

– Bátran mondhatom, hogy ameddig nem fogyunk ki a témákból, addig igyekszünk újabb és újabb érdekességekkel megjelenni az online világban – összegezte mondandóját az ötletgazda.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!