Az én Sisim

2023.04.14. 10:30

Szolnoki gyűjtők előadását is hallhatták a gödöllői kastélyban

Az én Sisim címmel nyílt kiállítás a közelmúltban a gödöllői királyi kastélyban. Az intézmény kastélyszínházában a napokban két szolnoki gyűjtő, Tóth Andrásné és Kiss M. Jenő előadás formájában emlékezett meg a máig népszerű királynéról. „A királyné a gyűjteményemben” elnevezésű rendezvény számos érdeklődőt vonzott a festői helyszínre.

Hartai Gergely

A szolnoki gyűjtők mellett az ország más pontjairól is érkeztek előadók

Forrás: Gödöllői kastély

Kiss M. Jenő szolnoki kollekciójának egy szelete is képviselteti magát a történelmi épületben. A gyűjtő előadásában arról számolt be, hogy örömmel csatlakozott a kastélymúzeum felhívásához, hogy közösen hozzanak létre egy Erzsébet királynéhoz kapcsolódó időszaki tárlatot.

– Feladatom a közgyűjteményeken kívüli apró emlékek felkutatása, megőrzése, és esetenkénti restaurálása. Szerencsére egyre többen vagyunk olyanok, akik az első pillanattól kezdve – a nagyközönség javára – a bemutatásban gondolkodunk – fogalmazott a szakember, hozzátéve, hogy kutatási területe elsősorban IV. Károly király, azonban az otthonában őrzött Sisi-emlékanyag is jelentősnek mondható.

Erzsébetet főként csak leírásokból ismerhetjük, ám ezek a közlések nem mindig pozitívak. Elvitathatatlan ugyanakkor, hogy nemcsak politikai tevékenysége, gondolkodása, viselkedése és szépsége miatt keltette fel az utókor érdeklődését. Egész lénye lenyűgözte a későbbi korszakok emberét.

Kortársai szerették, csodálták, sőt érdekes módon a magyarok talán még jobban, mint az osztrákok. Számtalan leírás, festmény, könyv és zenemű bizonyítja, mennyit foglalkoztak vele.

– Mítoszok születtek körülötte, valós és valótlan elemek ötvöződtek róla az emberek gondolatában. A királyné emléke még a két világháború között is töretlenül élt a magyarok lelkében – taglalta előadásában a gyűjtő, aki az eseményt követően egy érdekességet is megosztott hírportálunkkal.

– Habsburg Ottótól tudom, hogy a királyi udvarban sosem hívták őt Sisinek, szűk családi körben nagy ritkán Lizinek becézték. Ma már nehéz megmondani, honnan ragadhatott rá a Sisi név, az azonban biztos, hogy a Romy Schneider-filmben már így vált ismertté – összegzett Kiss M. Jenő.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!