Színjátszás

2023.04.24. 14:01

Tehetséges Rómeók és Júliák hódították meg a szolnoki Shakespeare Fesztivál színpadát – galériával

Színjátékokkal emlékeztek az angol drámaíróra a Varga Katalin Gimnáziumban.

Köllő Judit

Shakespeare Makrancos hölgy című drámáját is bemutatták a fesztiválon

Fotó: Mészáros János

Idén is megszervezték a népszerű Shakespeare Fesztivált Szolnokon. A vármegyéből számos iskolai színjátszó csoport megmutatta tehetségét a rendezvényen, melynek a Varga Katalin Gimnázium mellett a Verseghy Ferenc Könyvtár és Közművelődési Intézmény adott otthont hétfőn. A seregszemlére érkeztek Abonyból, Karcagról, Tiszafüredről, Tiszasülyről, Törökszentmiklósról, sőt, még Sárospatakról is. A fiatalok Shakespeare-dalokat, -szonetteket és -előadásokat mutattak be.

Kiss Csongor, a Varga Katalin Gimnázium egyik végzős diákja évek óta foglalkozik színjátszással.

Egy kisebb részletet adtunk elő a Rómeó és Júliából 

– mesélte izgatottan a fiatal tehetség. 

– Érdekesebb és mozgalmasabb részleteket állítottunk össze drámatanárunkkal, melyeket zenével megspékelve adtunk elő. Két jelentben játszottam, elsőként Júlia édesapja voltam, aztán Lőrinc barát – árulta el.

– Számomra az volt a legszívmelengetőbb dolog, hogy az utolsó jelenetben a diákszínpad négy végzőse játszhatott. Nagyon szerettem ezt a darabot és magát a színjátszást is, hiszen olyan helyzetekben és szerepekben is kipróbálhattam magam, melyekben a való életben nem feltétlenül lett volna lehetőségem...

A „Mi Rómeó és Júliánk” című darabban a dajka szerepébe bújtam

 – mesélte hírportálunknak egy másik tanuló, Szabó Rózsa.

– A játékok során egy igazán felszabadító érzés kerít hatalmába, ráadásul több szerepben is kipróbálhatom magam. Ez a fajta esemény nagyon népszerű az iskolában, a Shakespeare Fesztivál remek lehetőség arra, hogy a kilencedikeseket is bevonjuk a színjátszásba.

A fesztivál fővédnöke Diana Senechal amerikai származású pedagógus volt, aki szerelmese az irodalomnak. A hétfői esemény a Verseghy Ferenc Könyvtár és Közművelődési Intézményben folytatódik, ahol különböző workshopokon vehetnek részt az érdeklődők.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!