Galériával

2023.04.08. 14:30

Térképészeti rajzokból nyílt kiállítás Szolnokon

Szolnok térképészeti elemei inspirálták a TiszapART Moziban nyílt Kartográfia című kiállítást.

K. J.

A megnyitót követően számtalan diák, pedagógus és szülő látogatott el a fiatal alkotók munkáiból álló kiállításra

Fotó: Nagy Balázs

A fiatal alkotók munkáiból álló tárlaton harminckét grafika és festmény látható. A nagyszabású térképészeti rajzokból álló kiállítást a Széchenyi István Gimnázium és Művészeti Szakgimnázium, valamint a Széchenyi Alapfokú Művészeti Iskola tanulói alkották. A Kartográfia címre hallgató tárlatot Deák László, a Széchenyi István Gimnázium és Művészeti Szakgimnázium igazgatója nyitotta meg és Páncsics Edina rajztanár, valamint Eplényi Anna, tájépítészménök, rajztanár, a Gyermek és Ifjúsági Képzőművészeti Műhely (GYÍK) vezetője méltatta.

– Számunkra nagyon fontos volt a helyszín, hiszen egy ilyen hangulatos környezetben, mint a TiszapART Mozi, igazán otthon érezhetjük magunkat – fejtette ki hírportálunknak Páncsics Edina felkészítő- és rajztanár.

– Művészeti tanárként elmondhatom, hogy alkalomadtán jó kimozdulni a megszokott, kötelező tematikájú műalkotásokból. Azt gondolom, hogyha szeretnénk hozzáértő és kíváncsi művészeket nevelni, akkor olykor-olykor érdemes komfortzónán kívüli alkotásokat is létrehozni. A jelenlegi, Kartográfia című tárlat is egy ilyen ötleten alapul, amelyet a GYÍK műhely inspirált. Az elmúlt időszakban számtalan szolnoki panorámaképet, helyszíneket, térképet figyeltünk meg és komplexen próbáltunk kapcsolódni a témákhoz a fiatalokkal. A kiállításon látható művek nagy részét a művészeti gimnázium kilencedikes tanulói hozták létre. 

A megnyitón színesebbnél színesebb alkotásokkal találkozhatunk, melyek heteken keresztül díszítik a TiszapART Mozi tereit. Az egyik kilencedikes alkotó, Regele Orsolya a színes tematikától kissé eltérően, grafikai elemekkel tarkítva jelenítette meg Szolnok utcáit. 

– A témával először „vizuális ismeretek a gyakorlatban” című órán találkoztunk – kezdte Regele Orsolya. 

– A térképészeti ábrázolás bár ismeretlen volt számunka, igazán élvezetesnek és izgalmasnak ígérkezett: Szolnok közigazgatási és domborzati tereit kellett papírra vetnünk. Mindenki a magának tetsző technikával dolgozhatott, ez hatalmas szabadságot adott nekünk. Jómagam a grafikai elemeket szeretem használni, ezért fekete-fehér alkotást készítettem.

Szilágyi Márton szintén kilencedikes tanuló, akit társaihoz hasonlóan a színek inspiráltak.

– Számomra ez egy modernebb irányzat – gondolkodott el a fiatal alkotó.

–  Nagyon megfogtak a színek és az azzal való játék. Felülnézeti térképet még sosem rajzoltam, ezért izgalmas kihívásnak bizonyult. Képeimen a színek és a víz megjelenítése volt meghatározó. Olajpasztellt használtam, ami igen könnyem megköt, így gyorsan és határozottan kellett dolgoznom.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!