Szoljon podcast

2023.05.10. 17:21

A reformkori bajusz- és szakállviseletről is hallhattak a szolnoki roadshow résztvevői

Saját versekkel, a költőhöz kapcsolódó installációkkal is megidézték Petőfi Sándor szellemét a szolnoki diákok.

Turcsányi János

A Közösségek Hete országos rendezvénysorozat keretében a Jászkun Magyar Királyi Honvéd Hadikultúra Alapítvány hagyományőrei, a Petőfi korát megidéző katonai viselet és fegyverbemutatót tartottak a Kossuth téren

Fotó: Mészáros János

A Petőfi 200 emlékévhez kapcsolódva, a Közösségek Hete országos rendezvénysorozat részeként roadshowra várta a szabadságharc költője és kora iránt érdeklődőket a szolnoki Damjanich János Múzeum szerdán.  Az egész nap zajló programok között katonai viselet- és fegyverbemutató, a János vitézhez kapcsolódó kiállításmegnyitó, a korábban meghirdetett versíró pályázatra érkezett legjobb négy pályaműnek a múzeum lépcsőjén történt elszavalása éppúgy szerepelt, mint a korabeli kávéházi hangulat megidézése, vagy előadás a reformkor bajusz- és szakállviseletéről.

A történelem érettségin frissen átesett diákok közül sokan időztek a múzeum környékén és ők, a többi érdeklődővel együtt újra csak felidézhették ismereteiket a reformkorról és az 1848-49-es szabadságharcról, megpillantva a Jászkun Magyar Királyi Honvéd Hadikultúra Alapítvány hagyományőrzőinek Petőfi korát megidéző katonai viselet és fegyverbemutatóját. De nem ez volt az első és utolsó érdekes program a Kossuth téren! A helyszínre kitelepülő Verseghy Ferenc Könyvtár játékokkal, kvízekkel, kiadványokkal jelentkezett, miközben a múzeum konferenciatermében vetítőképes történelmi előadásokat lehetett hallani arról, hogyan változott a közösségek szerepe a tizenkilencedik századtól napjainkig, vagy arról, hogy a bajusz és a szakáll milyen szerepet játszott a reformkori magyar nemzetépítésben. 

1848 márciusának szellemét és hangulatát idézte, amikor a Damjanich János Múzeum lépcsőjén az eseménnyel kapcsolatban meghirdetett versíró pályázatra érkezett művek közül a négy legjobbnak találtat elszavalták. A beérkezett pályaművek kiváló színvonala miatt nehéz helyzetben lévő zsűri döntése nyomán a résztvevők közül a Tiszaparti Római Katolikus Általános Iskola és Gimnázium 7. g osztályának tanulói örülhettek a díjaknak.  Szerelmi kategóriában Újra itthon című versével Makai Marcell, a hazafiasságot témául választók közül Szunyogh Bertalan A sas szabadsága című költeményével, míg a tájleírást kipróbálók közül Kálmán Hunor Erdei tisztás nevet kapó művével érdemelte ki az első helyet. Különdíjat vehetett át Lovas Zsófia Nyár címet kapó poétikájáért.

 A múzeum díszudvarán a Petőfi János vitéz című elbeszélő költeményének illusztrálására, 5-8. osztályos iskolai közösségeknek, rajzszakköröknek kiírt pályázat eredményhirdetésén és megnyitóján vehettek részt az érdeklődők. A Szolnoki Vizuális Alapfokú Művészti Iskolából Bártfai Natasa, Bana Ákos, Szabó Zsófia, Szilágyi Endre, Szabó Sára, Blech Andrea, Árvai Viola és Potyka Petra képzőművészeti alkotásai kaptak helyet a tárlaton.

A program a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Gondviselés Háza- Liget Otthon „Sok a duma” Színjátszókörének előadásával folytatódott. A fiatalokPetőfi Sándor: A nap házasélete című versének színpadi változatát mutatták be. 

A várostörténeti mesékkel és a szolnoki művésztelep előzményeit bemutató galérialátogatással záruló roadshow egésznapos fáradalmait a márciusi ifjak nyomán divatossá lett kávéházi hangulat felidézésével, kávékóstolóval pihenték ki a Közösségi Hét eseményein résztvevők. 

A versíró pályázatra három kategóriában várták a diákok alkotásait.  A 10 és 16 év közötti fiatalok a szerelem, a hazafiasság és a tájleírás között dönthettek. A szervezők Petőfi Sándor verseiből kiválasztottak 20 olyan szót, melyeket a költő gyakran alkalmazottt verseiben. A fiatal poétáknak ezeket- a sas, csárda, cserebogár, gyermek, játszótársak, röpköd, nóta, leányka, nyár, szívemben, reszket, örökre, kikelet, holnap, méltó, ha, szabadság, szerelem, nekem, kell- mindenképpen használniuk kellett. A négy legjobbnak ítélt költeményt Urbán Kitty a Széchenyi István Gimnázium és Művészeti Szakgimnázium tanulója szavalta el az eredményhirdetéskor a múzeum bejáratánál. A pályázatra beérkezett verseket bárki elolvashatja, miután azokat kiragasztották az intézmény ablakaira. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!