Renoválás

2023.05.11. 06:55

Hősök nevei kerülnek a megújuló háborús emlékműre Abonyban

Megkezdődhet az Abony főterén álló második világháborús emlékmű felújítása. Az ikonikus alkotásra száznyolc új név is felkerül majd. Köztük Bejczy József vadászpilótáé is, aki 1944 novemberében Abonynál esett el.

Hartai Gergely

A II. világháborús emlékmű

Forrás: ABONY.HU - Abony város hivatalos oldala Facebook-oldala

Kezdődik a főtéren álló második világháborús emlékmű felújítása – jelentette be a napokban a város polgármesteri hivatala. A városháza arról is beszámolt, hogy a talapzat helyreállítása mellett azon neveket is felvésik az emlékműre, amelyek korábban lemaradtak. A műalkotást Blaskó Sándor, az alkotó renoválja majd.

Mint megtudhattuk, az emlékmű avatására 1995. november 5-én került sor. Az „Emlékezz a holtakra” feliratú oszlop tetején Blaskó Sándor helyi szobrászművész Piétája látható, alatta négy dombormű. Az oszlopfő négy oldalán Szent István, Szent Imre, Szent László és Szent Márton reliefje található. A sírhalom négy márványtábláján nevek sorakoznak…

– A második világháború abonyi áldozatainak száma megközelíti az ezret, ebben benne vannak a katonai, a polgári és a holokauszt-áldozatok egyaránt – tájékoztatta hírportálunkat a dél-pesti kisváros helytörténet-kutatója. Markó Ferenc elmondta, ebből az ezerből jelenleg 656 név szerepel az emlékművön, kutatásainak köszönhetően azonban további 108 névvel bővül a lista. A neveket az emlékmű új márványtábláján olvashatják majd a járókelők.

Hamarosan tizenegy polgári áldozat, 96 katona, csendőr és munkaszolgálatos, valamint egy itt elesett magyar katona, Bejczy József vadászpilóta nevével egészül ki az emlékhely 

– tette hozzá Markó Ferenc, aki, mint mondja, május 28-án tartja Hősök napi rendezvényét a város, ekkor adják át a felújított alkotást.

– Idén harminc éves Abony, ezért számos programmal készülünk a pünkösdi időszakban. Azt gondolom, a szobor renoválása és kiegészítése méltó része az ünnepségnek. A megemlékezésre szeretnénk katonai hagyományőrzőket is meghívni, hogy jelenlétükkel emeljék az alkalom színvonalát – fogalmazott a kutató.

Markó Ferenc arról is szót ejtett, hogy milyen történeti források segítették őt a száznál is több abonyi vonatkozású személy megtalálásában. Közölte, munkájában elsősorban a Béke poraikra című kiadványok, a Hadtörténeti Intézet veszteséglistái, a hadisir.hu, valamint a hadifogoly adatbázis jelentett kapaszkodót. A polgári áldozatok kilétéhez pedig az egyházi halotti anyakönyvek bejegyzései vezették el a helytörténet-kutatót.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!