Tárlat

2023.05.02. 20:05

Különleges levéltári kincsekből nyílt kiállítás a jászberényi könyvtárban

Felhívták a figyelmet a magánkézben lévő kordokumentumok fontosságára.

I. A.

A kiállítás május 18-ig tekinthető meg a könyvtár nyitvatartási idejében

Fotó: Pesti József

Bővülő történelem címmel nyílt meg a MNL Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Levéltárának vándorkiállítása kedden a Jászberényi Városi Könyvtárban. A tárlaton az iratajándékozás útján levéltárba került dokumentumok, fényképek egy részéből láthatnak összeállítást az érdeklődők. A becses kincseket dr. Csönge Attila levéltár-igazgató mutatta be. Előadásában felhívta a figyelmet a magánirat-ajándékozás jelentőségére.

 – Sokan érzelmileg kötődnek a régi iratokhoz, fényképekhez és nem akarnak megválni a dokumentumoktól, de azért szeretnék, ha ezek a történelem részévé válnának. A képek, iratok szkennelésére, digitalizálására is lehetőséget biztosítunk, így az eredetit megőrizheti a család, a levéltárban pedig a digitális változatot kutathatják a történészek – mutatott rá a magánkézben lévő kordokumentum jelentőségére dr. Csönge Attila. Példaként említett egy Szolnokon készült hadikórházi életképet, melynek "csak" a digitális másolatát kapta meg a levéltár a fénykép tulajdonosától. 

A jászberényi Kossuth Népdalkör műsora színesítette a kiállításmegnyitót
Fotó: Pesti József

– Az egyik kollégám, amikor az első világháború történetéről írt könyvet, a hadikórházi életképet illusztrációként használta a kép eredeti tulajdonosának a megjelölésével – tette hozzá a levéltár-igazgató. A megnyitón közreműködött a Kossuth Népdalkör.  

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!