Program

2023.05.14. 17:30

Nemzetközi orgonafesztiválnak ad otthont a Jászkunság

Az eseményen a koncertek díjmentesek és online is megtekinthetőek.

Köllő Judit

A szervezők 24 óra leforgása alatt a zene nyelvén szólítják meg az embereket a Föld számos pontján

Forrás: Beküldött fotó

Nemzetközi orgonafesztiválnak ad otthont Szolnok és környéke május 15. és 21. között. A második alkalommal megszervezett elsőrendű ünnepségen a koncertek díjmentesek és online is megtekinthetőek. Az esemény kapcsán Somogyi Anita énekművész, a rendezvény igazgatója arról számolt be hírportálunknak, hogy idén különleges produkciókkal készültek a fesztiválra.

A szervező tájékoztatása szerint május 15-én, hétfőn a martfűi Szent Tamás apostol templom ad otthont az első koncertnek, amelyet a Szegedi Tudományegyetem Bartók Béla Művészeti Kar orgona szakára járó hallgatók nyitnak meg. 

– A fesztivál keretein belül május 16-án, kedden „Ég és föld között lebegve – orgonával egy nap alatt a föld körül” címmel orgonadallamok csendülnek fel világszerte online térben – taglalta Somogyi Anita énekművész, a fesztivál igazgatója. A szervezők 24 óra leforgása alatt a zene nyelvén szólítják meg az embereket a Föld számos pontján. 

Ebben az úgynevezett világkapcsolásban minden időzónában, Új-Zélandtól Hawaiig orgonakoncertek szólnak majd, amelyet a zenekedvelők reggel nyolc órától a Classical Music Mastering videómegosztó portál oldalán hallgathatnak. 

A rendezvény központja a Belvárosi Szentháromság Templom lesz, ahol a Szolnoki Bartók Béla Kamarakórus és Kuzma Levente orgonaművész hangversenyét hallhatják az érdeklődők este 19 órakor. A rendezvényen fellép még Mészáros Zsolt Máté, valamint Molnár Éva orgonaművész. Az előadás során Alexandre Guilmant, Johannes Brahms, Horváth Márton Levente, Koessler és Louis Vierne műveit hallhatja a közönség.

Emlékszem, az első fesztivál után felállva tapsoltak az emberek. Mindez azért nem meglepő, mert ilyenkor olyan rezgések vannak a templomban, amelyet más hangszer nem tud produkálni. Több hangszeren is játszom, azonban számomra mindig is az orgona volt a hangszerek királynője

– gondolkodott el mosollyal az arcán Somogyi Anita énekművész, fesztiváligazgató.

 – Tapasztalataim szerint az emberek csak úgy nem mennek be egy templomba, hogy meghallgassanak egy orgonamuzsikát. Ennek okán szerettem volna jobban megismertetni a közönséggel és a klasszikus zenét kedvelőkkel a hangszer szépségét és játékát. Egy orgonaművész nagyon különleges tulajdonságokkal bír, hiszen előadás közben keze – lába jár, három-négy sorban olvas és több manuálon játszik.

Somogyi Anita fesztiváligazgató tájékoztatása szerint a szolnoki Belvárosi Szentháromság templomban május 17-én tartják az Orgonaakadémia megnyitóját Kuzma Levente vezetésével. Május 18-án, csütörtökön kántor továbbképzést szerveznek, amelynek megnyitóját Kovács Attila kántor vezeti. Ugyanott május 19-én, pénteken, Marek Stefanski lengyel orgonaművész ad koncertet. Szombaton Kertész Mátyás lantjátékát, majd Csupor Balázs orgonaművészt hallhatják az érdeklődők. A nap végén Cristina Struta román orgonaművész lép fel, közreműködik a Lieto Énekegyüttes, művészeti vezető: Skorkáné Homoki Henriette. Vasárnap pedig Bednarik Anasztázia orgonaművész ad koncertet.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!