Galériával

2023.05.11. 18:30

Petőfi relikviákat fedezhettek fel a jászárokszállási diákok

A forradalmár költő születésének 200. évfordulója alkalmából látogatott el csütörtökön Jászárokszállásra a Petőfi Irodalmi Múzeum vándorkiállítása, a Petőfi-busz.

Illés Anita

Jászárokszállásra érkezett a Petőfi Irodalmi Múzeum utazó kiállítása

Fotó: Pesti József

Az utazó kiállítás célja, hogy Petőfi Sándor életművét új megközelítésben, interaktív eszközök segítségével, élményszerűen mutassa be Magyarország egész területén, valamint határainkon túl. A nap első felében az iskolás csoportokat, délután pedig a város lakosait is várta az „Átrepülők hosszában hazámon” című vándorkiállítás a polgármesteri hivatal udvarán. 

A kiállítás tematikája tíz állomásra épül. Ezek között megtalálható például a család, a tájköltészet, a forradalom és szabadságharc, Szendrey Júlia, a költő Pesti Divatlaphoz való kötődése és az Arany Jánoshoz fűződő barátsága is 

– mondta el érdeklődésünkre Berkes Lívia, a Petőfi Irodalmi Múzeum múzeumpedagógusa. 

A 10 állomáson 10 gyűjteményi relikvia is található, melyek a költő életét meghatározó keresztutakat, kapcsolatokat idézik meg elindulva a nyilvánosság előtt megmutatkozó költő első nyilvános arcképétől az 1847-ben kiadott Petőfi összes költeményét tartalmazó kötetig. 

A tárgyakhoz egy-egy vers, idézet, kézirat és irodalomtörténeti érdekesség is tartozik. Ottjártunkkor a jászárokszállási diákok érdeklődve próbálták ki az interaktív eszközöket. A buszon két digitális gépet is elhelyeztek, melyek segítségével a látogatók a Petőfi-relikviákból egyedi kollázsokat készíthettek, valamint egy kvíz kérdéseire válaszolva próbára tehették a kiállításon megszerzett tudásukat is.  


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!