Jászfényszarun / Galériával

2023.05.09. 12:00

Rekordszámú alkotás érkezett az idei Élettér-Kép pályázatra – videóval

Évről évre rekordokat dönt a jászfényszarui Bedekovich Lőrinc Népfőiskolai Társaság Élettér-Kép című illusztrációs pályázatára beadott rajzok, fotók száma. Az alkotni vágyók számára idén Petőfi Sándor költészete adott ihletet. Minden eddiginél több, mintegy 265 rajzot és 10 animációs filmet értékelt a szakmai zsűri. A pályamunkák egy részéből a napokban nyílt kiállítás Jászfényszarun.

Illés Anita

A velünk élő Petőfi című illusztrációs pályázat eredményhirdetése Jászfényszarun

Fotó: Pesti József

Megalakulásának harmincadik évfordulóját ünnepli ebben az évben a Bedekovich Lőrinc Népfőiskolai Társaság és a névadó id. Bedekovich Lőrinc halálának kétszázadik évfordulójáról is megemlékeznek. A jubileum jegyében a társaság szervezésében egymást követik a kiállítások, ismertterjesztő előadások és értékfeltáró pályázatok.  

Az Élettér-Kép program idei felhívásában „A velünk élő Petőfi” címmel hirdettek illusztrációs pályázatot, melynek középpontjában Petőfi Sándor költészete állt. A pályamunkákat szakmai zsűri bírálta el, a díjátadó ünnepséget május 3-án rendezték meg Jászfényszarun, a Régi Parókián. Az eseményen Kovács Béláné Pető Magdolna, a népfőiskola elnöke köszöntötte a jelenlévőket.

 – Felhívásunkra 265 darab rajz és 10 animációs film érkezett Jászfényszaru, Jászberény, Jászágó, Nádasdladány települések alap és középfokú oktatási intézményeiből. Ezek közül hetvenegy alkotást állítottunk ki – ismertette Kovács Béláné Pető Magdolna. Dr. Farkas Kristóf Vince történész megnyitó beszéde után Farkas Edit, a jászberényi Hamza Gyűjtemény és Jász Galéria igazgatója értékelte a pályamunkákat és bemutatta a díjazott alkotásokat. Négy kategóriában – óvoda, alsó és felsőtagozat, középiskola – osztottak ki díjakat, különdíjakat. 

A pályamunkák szabadon választott technikával készültek. Megtudtuk, hogy a korábbi évektől eltérően idén fotókat nem küldtek be a felhívásra, rajzok és animációs filmek érkeztek. 

Külön elismerést kapott a jászberényi Lehel Vezér Gimnázium 8.N. osztályának stop motion technikával készült animációs versillusztrációja Petőfi Sándor - Anyám tyúkja című verséről. Minden alkotó emléklapban részesült. A tárlat június végéig látogatható a szervezőkkel történő előzetes egyeztetést követően. 

A helyieket is bevonják az értékfeltárásba

A népfőiskolai társaság az elkövetkezendő hónapokban három témakörben hívja értékfeltárásra a lakosságot. A Házasság hete programsorozat keretében tavasszal kiállítást szerveztek, amelynek olyan nagy sikere volt, hogy kora ősszel, más és bővebb tartalommal újabb fotókiállítást szeretnének bemutatni Lakodalom van a mi utcánkban – házasságkötések, rítusok a családban címmel. 

Hetedíziglen – Mondj egy sztorit a dédiről! címmel fiataloknak szóló családtörténeti pályázatot hirdettek, melynek célja az örökség feltárása, a nemzedékeken keresztül átívelő tudás átadása. Azokat a történeteket várják, amelyek a család hagyományaihoz, szokásaihoz, jeles ünnepi vagy akár a szomorú, tragikus eseményeihez kötődnek. A történethez rajzokat, a feledés homályából előkerült régi fotókat is várnak augusztus 31-ig. Az én népfőiskola történetem – felnőtteknek kiírt pályázatukban azoktól várnak visszaemlékezéseket, akik valamikor kapcsolatba kerültek a népfőiskolákkal.  


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!