Szoljon podcast

2023.06.09. 16:30

Szurmay Ernőnek „saját” olvasóterme lett a szolnoki Verseghy Ferenc Könyvtárban

Olvasótermet avattak a Verseghy Ferenc Könyvtárban az egykori tudós tanárember, irodalomtörténész, könyvtárigazgató emlékére.

Mészáros G.

Jakatics Árpád, a Verseghy Kör tagja is méltatta Szurmay Ernőt

Fotó: Nagy Balázs

Idén január 19-én lett volna száz esztendős Szurmay Ernő. A tudós szolnoki tanárember, irodalomtörténész, könyvtárigazgató, a Verseghy Kör újraindítója és örökös elnöke, számos elismerés birtokosa, köztük Toldi Ferenc-, Szabó Ervin- és Ezüst Pelikán-díjjal kitüntetett szolnoki díszpolgár 2016-ban hunyt el. Emléktáblája 2017-től hirdeti munkásságát a Damjanich János Múzeum Szolnoki Pantheonjának arcképcsarnokában. Most csütörtöktől, június 8-a 15 órától pedig a Verseghy Ferenc Könyvtár második emeletén a róla elnevezett olvasótermet adták át hivatalosan a látogatóknak.

Czakóné Gacov Katalin könyvtárigazgató
Fotó: Nagy Balázs

Az avatón – melynek ünnepélyes hangulatát a Tiszaparti Római Katolikus Általános Iskola és Gimnázium diákjainak kulturális műsora emelte – Károly Nóra, a Verseghy könyvtár helyismereti könyvtárosa köszöntötte az esemény résztvevőit, köztük Szurmay Ernő lányát, Zsuzsát is. Ezt követően Czakóné Gacov Katalin könyvtárigazgató, majd Illés Julianna elnök és Jakatics Árpád, a Verseghy Kör képviseletében az olvasóterem polihisztor névadóját méltatták, bemutatták a Szurmay-emlékkiállítást, végül átadták rendeltetésének a kötetekkel telt könyvespolcos nagytermet.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!