Szoljon podcast

2023.08.08. 18:46

Megnyílt Tenk László jubileumi kiállítása Szolnokon

Óriási érdeklődés mellett kedden megnyílt Tenk László jubileumi kiállítása a Szolnoki Galériában. Az 55, válogatott képből álló tárlat szeptember 3-ig látogatható.

Molnár-Révész Erika

Szinte teljesen megtelt kedd délután a Szolnoki Galéria Tenk László jubileumi kiállításának megnyitóján. Sokan ünnepeltek 80. születésnapján a Munkácsy-díjas művésszel

Fotó: Mészáros János

Legalább kétszázan gyűltek össze kedd délután a Szolnoki Galériában az aznap 80 éves Tenk László jubileumi kiállításának megnyitóján. Ez már a Munkácsy-díja művész hatodik szolnoki önálló tárlata.

– Ez az épület, a Galéria, száz és száz módon kötődik Tenk László életéhez, hiszen már a hetvenes években is rendszeresen állított ki Szolnokon. Ebben a városban nyílt az első, önálló kiállítása is, és az évtizedek alatt kialakult és elmélyült a kapcsolat Szolnok városa és Tenk László között – mondta köszöntőjében dr. Horváth László, a Damjanich János Múzeum igazgatója.

A Festeni mindig jó! című tárlat az éppen 80 éves Munkácsy-díjas festőművész 55, válogatott képét mutatja be, a 70-es évektől napjainkig.

–Fiatal művészként az élmények rögzítése volt az elsődleges számára a festészetben, vad, és nyers színek elevenednek meg a korszak művein. Az izzó dinamika az erővonalak mentén a későbbiekben is megmaradt, de színei lágyultak, belső, hangulati színekké változtak, az élmény rögzítése pedig egyre inkább átváltott a lélek belső rezgéseire, rezonanciáinak kifejezésére. Ez a mélyülés, mint a változás, alakulás folyamata mutatkozik meg a kiállítás 55 alkotásán is –elemezte a festő korszakait Képiró Ágnes művészettörténész.

Az ünnepélyes megnyitón születésnapja alkalmából ajándékkal és tortával köszöntötte a művészt a Damjanich János Múzeum.

Nem stílusokat követtem, hanem a kifejezés erejére próbáltam mindig koncentrálni. Egyfajta olyan őszinteségre, hogy ne külső elvárások, hanem csak belső késztetés alapján fessek. Hát, ilyet sikerült...

– tette hozzá mosolyogva a művész, akinek ezt kijelentését derűvel és tapssal jutalmazta a közönség.

A különleges, jubileumi kiállítás szeptember 3-ig tekinthető meg hétfő kivételével minden nap 9 és 17 óra között.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!