Szoljon podcast

2023.08.03. 13:55

Tenk László megannyi „önarcképét" mutatják be az egyedülálló szolnoki tárlaton

„A jó kép mind egy önarckép..." – vallja Tenk László. Az idén nyolcvan éves festőművésznek éppen születésnapján, augusztus 8-án nyílik kiállítása a Szolnoki Galériában. A jubileum alkalmából katalógus is megjelenik, "Mert festeni jó! " címmel.

Molnár-Révész Erika

Tenk László Munkácsy-díjas festő egyik újabban készített alkotása mellett

Fotó: Nagy Balázs

„Festeni mindig jó – Tenk 80” címmel nyílik kiállítás augusztus 8-án, délután 16 órakor a Szolnoki Galériában – erről tartott sajtótájékoztatót csütörtökön a helyszínen a Damjaninch János Múzeum. 

Tenk László művész úr pontosan 80 éves, és ez nekünk hatalmas lehetőség és boldogság, hogy velünk ünnepel. Hiszen Tenk László életét – ha a képeken keresztül is –, de látni fogják. Szerintem jól felöleli, ha nem is a 80, de azt a 60 évet, amikor ő festőnek mondhatja magát 

– mondta az eseményen dr. Horváth László, a Damjanich János Múzeum igazgatója. 

A kiállítás kizárólag egy hatvanas években készült képet mutat be, Tenk László első, olaj önarcképét. A galéria emeletén a hetvenes évekbeli, korai kísérletező festmények, valamint a nyolcvanas, illetve a kilencvenes évek alkotásai találhatóak meg. Míg a földszinten az ezredforduló, és legújabban készült munkáit láthatja majd a közönség. Ez lesz a művész hatodik, egyéni kiállítása Szolnokon. 

Összesen 55 alkotást mutatunk be, és nagy sajnálatunk, hogy az épületre hirtelen nem tudtunk fölhúzni még két szintet, mert bőven fért volna. Mondhatnánk azt is, hogy ez egy egész életművet reprezentáló kiállítás, de azért nevezzük pályaösszegzőnek, mert az életművet bemutatni – főleg olyan műfajokkal, mint Tenk László grafikai munkássága – lehetetlen volt. Jóval több művel tudnánk őt köszönteni, és bemutatni életművét, de mégis muszáj volt a hely adottságait figyelembe venni, és húzni egy határt a művek számát illetően, ugyanakkor a teljességre törekedtünk 

– hangsúlyozta Képiró Ágnes művészettörténész.

A Szolnoki Galériában hamarosan nyíló tárlat a művész korai és későbbi korszakait is bemutatja a 70-es évektől máig
Fotó: Nagy Balázs

Az eseményen maga a művész személyesen is részt vett. Tenk László elmondta, a kiállítás tükröt tart elé, hiszen láttatja az évtizedek során benne is kialakuló változásokat.

Arra jöttem rá, hogy a jó kép, mind önarckép. Tehát nem attól jó a kép, hogy én vagyok rajta, az önarcképek inkább csak tanulmányok. Magamat vizsgáló tanulmányok. Ha eljutottam odáig, hogy magamról többet tudok, mint az arcom látványa, az érzéseim, a hangulataim, az ítéleteim, a viszonyulásaim, ez vagyok én. Ezt pedig a jobb képeknek hordozniuk kell

 – fejtette ki a Munkácsy-díjas művész. 

Tenk László kiállítása mellett 80. születésnapja alkalmából jubileumi katalógus is megjelenik Mert festeni jó! címmel, melynek ünnepélyes bemutatójára augusztus 12-én, délután 14 órakor kerül sor a Szolnoki Galériában.
 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!