Múzeumok éjszakája

2024.06.16. 19:00

A „Hátsó füves” szolnoki fotótárlat képein a falusi labdarúgás és a vidéki élet siralmas állapota jelenik meg

A június 22-i Múzeumok éjszakája Szolnokon már június 12-én délután kezdetét vette. Az országos rendezvény mottója idén a labdarúgó Európa-bajnokság tiszteletére a „Gólpassz” lett, amelyhez a Damjanich János Múzeum a „Hátsó füves” névre hallgató fotókiállítással csatlakozott. A tárlat érdekessége, hogy bár a fotók valóban futballmeccsek pillanatképeit örökítette meg, de rajtuk nem a sztár futballisták jelennek meg, hanem napjaink vidéki amatőr-labdarúgása, melyek sokat elárulnak azokról a kistelepülésekről is, ahol készültek.

Mészáros Géza

Ebben az évben június 22-re esik az ország legjelentősebb kulturális eseménysorozata, a Múzeumok éjszakája. Hazánkban először 2002-ben rendezték meg. Az éves naptárban azonban 2003-tól lett kijelölt nap, mikor is az esti-éjszakai programokat jellemzően Szent Iván éjjeléhez legközelebb eső szombati napra szervezték. A 2024-es Múzeumok éjszakájának központi tematikája „Gólpassz” néven rohamozza a kulturális intézmények kapuit, lévén a nyári labdarúgó Európa-bajnokság ideje alatt zajlik idén a húszegynéhány éves hagyományos rendezvénysorozat.

Hátsó füves
A Damjanich múzeumban látható „Hátsó füves” fotókiállítás megnyitóján Ringer István, a sátoraljaújhelyi (balról) és dr. Horváth László, a szolnoki múzeum igazgatója (jobbról), valamint Csillag Péter ötletgazda (szemben) ajánlotta be a Múzeumok éjszakáján is látható fotótárlatot
Fotó: Mészáros Géza

Gólpassz és Nemzeti Tizenegy

Miközben a fővárosi Magyar Nemzeti Galériában más „csapattagok” mellett megismerhető lesz a múzeum „Nemzeti Tizenegy festőművész-válogatottja”, köztük Csontváry Kosztka Tivadar, Szinyei Merse Pál, Vaszary János és Rippl-Rónai József életét és remekműveit bemutató válogatott képtár, aközben Szolnokon is lesznek programok, melyek a világ legnépszerűbb sportágára koncentrálódnak.

A kultúrában is minden összefügg mindennel. A 95. Ünnepi Könyvhéten a szolnoki Verseghy Ferenc Könyvtár rendezvényeihez csatlakozó ugyancsak helyi Damjanich János Múzeum könyvünnepre szervezett fotókiállítása az éjszakai múzeumi „Gólpassz” hűséges kísérőholdjaként szintén a futball-labda körül forog. A június 12-én nyílt és 22-én éjjelig még minden bizonnyal megtekinthető igényes fotótárlat egy országos vándorkiállítás része, amely nem más, mint a „Hátsó füves – Barangolás a magyar futball rejtett tájain” című, a Nemzeti Sportban megjelent vidéki futballpályákon készített archív képekből összeállított múzeumi körséta.

Hátsó füves
Természetes fűnyírás egy vidéki pályán
Fotó: Hátsó füves

A „Hátsó füves” meglepő élességgel vetíti elénk a kis települések társadalmi kihívásait: a falusi oktatás küzdelmeit, az elvándorlás hatásait, az öregedő lakosság megváltozott igényeit, a cigányság kiútkeresését. Csillag Péternek, A Nemzeti Sport munkatársának, a „Hátsó füves” akció mentorának közel százötven helyszínt érintő gyűjtése a vele tartó fotóriporterek lenyűgöző, mégis emberközeli képeivel válik teljessé. A művészi kivitelű tárlategyüttes a falusi labdarúgás kiveszőben lévő, gyökeresen átalakuló világának talán utolsó pillanatfelvételei. A rögzített mozzanatok és a „pályaszéli költészet” sajátos humora túlmutatnak a sport keretein, éles korrajzot és szociológiai látleletet kínálnak.

A "Hátsó füves" Tiszaföldvárra és Cibakházára is eljutott

A „Hátsó füves” szolnoki fotókiállításának megnyitóján Csillag Péter, valamint Ringer István társzervező, a sátoraljaújhelyi Kazinczy Ferenc Múzeum régész-igazgatója és az ideiglenes tárlatnak otthont adó dr. Horváth László, a Damjanich János Múzeum igazgatója ajánlották a nagyközönségnek a Nemzeti Sport munkatársainak vidéki futballmeccseken készített szociófotóit.

Hátsó füves
A cibakiak nem csak a mezüket viszik ki a pályára
Fotó: Hátsó füves

– Magyarországon a hagyományos falusi futballélet visszaszorulása következtében 2000 óta negyedével csökkent a felnőtt férfi csapatok száma. A legtöbb kistelepülésen, köztük vélhetően a jászkunsági vármegyében is, sem felnőtt-, de még utánpótláscsapatokat sem tudnak kiállítani. A magyar futballhelyzet vidéken siralmas állapotban van. A múltat archív felvételeken még látjuk, jelen nincsen, jövő viszont már biztosan nem lesz – foglalta össze a kezdeményezésük hátterét, valamint a Damjanich múzeum fotókiállításának lényegét Csillag Péter.

Hátsó füves
Nincs könnyű helyzetben a Tiszaföldvár Sportegyesület sem
Fotó: Hátsó füves

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!