Kunszentmártoni Helytörténeti Múzeum

2024.06.24. 16:20

Fergeteges hangulatban telt a Múzeumok éjszakája Kunszentmártonban - galériával

Idén a hetvenes, nyolcvanas évek világába kalauzolta el látogatóit a Kunszentmártoni Helytörténeti Múzeum az országos rendezvénysorozat részeként. A Múzeumok éjszakája programjainak egy részét viszont elmonsta a tomboló vihar.

Pakainé Pusztai Nóra

A  kunszentmártoni múzeumban minden évben valamely történelmi korszak – például az 1920-as évek polgári világa–, társadalmi jelenség – ilyen volt a betyárvilág– vagy múltbéli esemény, mint a városalapítás évfordulója adja a Múzeumok Éjszakája témáját. Ezt külsőségekben és a tartalomban is igyekeznek megjeleníteni. Most az 1970-es, 1980-as évek köré szervezték a különféle programelemeket. Az intézmény előtti téren például veteránjármű találkozót tartottak.

Múzeumok éjszakája, kunszent
A kunszenti Múzeumok éjszakáján gasztronómiai élmény volt a frissen, helyben sült túrós- és lekvárosbukta
Forrás: Beküldött fotó

– A divat, a filmek, a zene mellett az akkori élet egyéb területeivel is ismerkedhettek a látogatók, hiszen erről szóltak rendkívül népszerű apró kis kiállításaink, melyek bemutatták a nagyhírű Tisza Cipőgyár egykori termékeit, a Pannónia Szőrmegyár világhírű bundáit, s egy 70-es évekbeli szobabelsőt a múzeum gyűjteményéből. Családi vetélkedőnk, s kahoot kvízünk olyan feladatokkal dolgoztatta meg az agysejteket és az izmokat, melyekből szintén a korszakról kaptak újabb és újabb ismereteket a résztvevők – sorolta Pusztai Gabriella, a helytörténeti múzeum igazgatója. 

Természetesen a gyerekműsoruk is a korabeli mesevilág szereplőire épült, megjelent többek között Süsü a sárkány. Diavetítőn a hetvenes évek meséit játszották, de berendeztek egy kis mozitermet, ahol a korszak népszerű termékeiről vetítettek reklámfilmeket.

– Megidéztük az egykori tévétornát és a hetvenes évek slágereit a fúvószenekar segítségével. Különleges gasztronómiai élmény volt a frissen, helyben sült túrós- és lekvárosbukta – emelte ki. Hozzátette: az esti koncertet a szélvihar és 45 milliméter eső verte szét. A dolgozók helytállásának köszönhetően sikerült mérsékelni a viharkárokat, s ami a legfontosabb, nem sérült meg senki.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!