Hagyományőrzés

2024.06.23. 12:30

Három ágyúlövés dördült el a Jász Világtalálkozó díszünnepségén, beiktatták az új jászkapitányt – galériával, videóval

„Jászok, kunok, avarok már mindannyian magyarok!” - mottó jegyében rendezték meg a XXVIII. Jász Világtalálkozót Jászjákóhalmán. A háromnapos hagyományőrző rendezvény egyik fénypontja a szombati díszünnepség volt, melyen átadták az idei Jászságért Díjat, a Jászjákóhalma Díszpolgára címet és látványos ceremónia keretében iktatták be az új jászkapitányt.

Illés Anita

Jászjákóhalma a Jászság mértani közepe, a térség szíve. A Tarna bal partján fekvő település 22 év után immár második alkalommal adott otthont a jászok legnagyobb ünnepének. A XXVIII. Jász Világtalálkozó második napján, szombaton a Palotásy János Zeneiskola Fúvószenekarának muzsikájára ébredt a község apraja-nagyja. Délelőtt a jász és a Jászságból kirajzott települések küldöttségeinek díszes felvonulását népes vendégsereg fogadta a Szent József téren, ahol a díszünnepség nyitányaként elsőként a Himnusz, majd a Székely Himnusz és a Jász Himnusz csendült fel Kovácsné Lajos Krisztina népdalénekes előadásában. 

Jász Világtalálkozó
Látványos volt a jász és Jászságból kirajzott települések küldöttségeinek díszes felvonulása a XXVIII. Jász Világtalálkozón
Fotó: Pesti József

A Jász Világtalálkozó egyik fénypontja idén is a díszünnepség volt 

Az ünnepi köszöntők sorát Terjéki Tünde, a vendéglátó település polgármestere kezdte, aki kiemelte, hogy a Jász Világtalálkozó állandó célja a jászok történelmi hagyományainak ápolása, a jász kultúra megőrzése, a Jászság településeinek bemutatása, valamint a jász tudat erősítése.

– Minden találkozó alkalmával lehetőség nyílik arra, hogy jász hagyományaink ne merüljenek a feledés homályába, sőt arra is, hogy a régi hagyományainkat újraélesszük. A világtalálkozók hatására erősödik az összetartozás érzése. A vendégek otthonuknak érzik nemcsak a saját településüket, hanem a világtalálkozót szervező falut, várost is. A pozitív hírnév növekedése pedig jó hatással van a térség gazdasági, társadalmi fejlődésére is – hangsúlyozta a polgármester. Mint mondta, a község soha nem látott fejlődésen ment keresztül az elmúlt években, több milliárd forint értékű pályázati forrást nyert az önkormányzat. A világtalálkozó megrendezésére húszmillió forint kiemelt kormányzati támogatást kapott a kistelepülés. 

Dr. Vitályos Eszter: az összetartozás érzése a jó Isten egyik legnagyobb ajándéka

Dr. Vitályos Eszter kormányszóvivő, kormányzati kommunikációért felelős államtitkár a XXVIII. Jász Világtalálkozó fővédnökeként köszöntötte a jászokat. 

– Jövőre lesz 280 éves a jászkun redemptio, amikor a jászok és a kunok hatalmas összefogás és nagyon komoly közös tehervállalás mellett megváltották jogaikat. A jászkun redemptio megvalósulása a 18. századi Magyarország legnagyobb népi összefogásának eredménye volt, melyben kifejeződött a jász nép olthatatlan szabadságszeretete, az összetartozás iránti végtelen igénye – fogalmazott a kormányszóvivő.

– Az összetartozás érzése a jó Isten egyik legnagyobb ajándéka. Egyike az alapvető emberi értékeinknek. A 280 évvel ezelőtti példa ma is, ezekben a vészterhes időkben is erőt kell, hogy adjon. Nincs fontosabb kérdés, mint az összetartozás, közösségeink, családunk, népünk, nemzetünk, országunk erősítése – tette hozzá Dr. Vitályos Eszter. 

Pócs János országgyűlési képviselő, a rendezvény védnöke köszönetét fejezte ki a házigazda település önkormányzatának, intézményeinek, közösségeinek és lakosainak, hogy színvonalasan megszervezték a nemzetközi jász világtalálkozót, mely a jászok életében idén is a legszebb ünnep. Méltatta a jászkapitányok és kapitánynék példaértékű munkáját, akik a jászok összetartozását testesítik meg. Jászjákóhalma testvértelepülése, az erdélyi Csíkszentdomokos küldöttsége nevében Karda Róbert polgármester köszöntötte a jászokat. Ezután Mező István református lelkész mondott igei áldást a világtalálkozó résztvevőire. 

Zsidei Andrásné kapta a Jászok Nobel-díját, Magyar Alíz díszpolgári címet vett át 

A hagyományoknak megfelelően a díszünnepségen adták át az immár harmincharmadik alkalommal kiírt Jászságért Díjat és a vele járó egymillió forintot. Az elismerést Dr. Dobos László a Jászok Egyesülete, a világtalálkozó társrendező szervezetének elnöke adta át a díjazott Zsidei Andrásné nyugalmazott könyvtáros, a Dósai Honismereti Szakkör vezetője részére a jászdózsai hagyományok megőrzése érdekében végzett több évtizedes, sokoldalú, példaértékű tevékenységéért. Dr. Dobos László a rendezvényen jelentette be, hogy a „Jászságért” Alapítvány kuratóriuma a 2024. évi Jászsági Civil Vándordíjat a Fényszaruiak Baráti Egyesületének ítéli oda. A Jászjákóhalma Díszpolgára cím átadásával folytatódott az ünnepség. A rangos helyi kitüntetést Magyar Alíz, a Jászjákóhalmai Elszármazottak Baráti Társaságának elnöke kapta. Megható pillanat következett, amikor az általa írt Jászmagyarok című dal Bánfi Ferenc előadásában csendült fel a díszpolgári cím átadása után. 

Jász Világtalálkozó
A XXVIII. Jász Világtalálkozó díszünnepségén iktatták be tisztségébe Berki Lászlót, az új jászkapitányt
Fotó: Pesti József

Kiss Gábor leköszönő jászkapitány beszámolóját az új jászkapitány, Berki László beiktatási ceremóniája követte. Eskütétele után megkapta a tisztséghez járó méltóság jelvényeket: 

  • a fekete nyakravalót
  • a zsinórozott, prémes bársonymentét
  • a tollforgóval díszített bársony süveget
  • a kapitányi viaszpecsétet
  • a bronzmedált és szablyát
  • a kinevezéséről szóló tanúsítványt. 

– Nagyon szépen köszönöm a megtisztelő bizalmat. Remélem, hogy olyan sokoldalú kapitány leszek mint az elődöm, Kiss Gábor – mondta Berki László jászkapitány miután a jászkürt másolatából fehér bort ivott a jászok, a kunok és minden magyar egészségére. A Jász Íjászok kürtölését követően három ágyúszó dördült el az új jászkapitány tiszteletére, majd lóra pattant és huszárok kíséretében ellovagolt a Szent József térről. A díszünnepség zárásaként a jászsági települések megjelent polgármesterei, képviselői a szabadság jelképeként galambot reptettek a magasba.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!