Művésztelep

2024.07.04. 09:30

Mexikói művészeknek is ihletet ad a jászsági falu szépsége, kiállítással zárul az alkotótábor – videóval

Jászdózsa természeti adottságai, épített értékei és a kistelepülésen élők vendégszeretete kivételes inspirációt ad ezekben a napokban a Dósai Nemzetközi Alkotótábor résztvevőinek. A messze földön híres művésztelepen a szabadság, a határokon átívelő sokszínűség jegyében, családias környezetben alkotnak a művészek. Többségük visszatérő vendég, a falu jó hírnevét egészen Mexikóig viszik. Pénteken kiállítással zárul az alkotótábor.

Illés Anita

Június utolsó hetében nyitotta meg kapuját az idén huszonöt éves Dósai Nemzetközi Alkotótábor, mely Magyarország akkori mexikói nagykövetének felesége, a jászdózsai Némethné Harsányi Katalin és barátja, Kopacz Mária festőművész alapításával jött létre. A napokban meglátogattuk a művésztelep résztvevőit a műteremmé varázsolt Petőfi Sándor Művelődési Házban, ahol a magyar művészek mellett ezúttal szlovák, német és mexikói alkotók is tevékenykedtek. 

alkotótábor
A mexikói Libuska Smutny és fia, Alejandro Smutny örömmel érkezett a jászdózsai alkotótáborba. A hangulatos falu természeti és épített értékeiből merítenek ihletet
Fotó: Pesti József

A fiatal mexikói művész első alkalommal veszt részt az alkotótáborban 

– Már alig vártam, hogy újra itt legyek – kezdte a mexikói Libuska Smutny, akit már 2019-ben megismerhettek olvasóink. – Most nem egyedül érkeztem, a fiamat, Alejandrót is hoztam magammal, akit szintén elvarázsolt a kis jászsági falu. Kedvenc színem a természet színe, a zöld. Ez talán nem véletlen, hiszen az utóbbi időben alkotásaim témáját is a Föld és az emberek inspirálják. A Tarna folyót és festői szépségű partját is ennek szellemében festettem meg – mutatta a képet. 

Libuska fia, Alejandro Smutny első alkalommal vesz részt a művésztelepen, tanulni, fejlődni jött és természetesen új baráti kapcsolatokat szeretne kialakítani. A közvetlen, barátságos fiatalembert elmondása szerint nagyon megérintette a jászdózsaiak kedvessége, vendégszeretete. 

– A magyar konyha ízvilága különleges számomra, a pálinkáról már nem is beszélve – jegyezte meg nevetve. 

Egyik készülő festményén a Szent Mihály főangyal tiszteletére felszentelt római katolikus templom égbe szökő tornya tűnik fel. 

Kötöttségek nélkül, szabadon alkotni – ezt jelenti a művésztelep

A debreceni Gonda Zoltán képzőművész számára az idei alkotótábor a szabad alkotás és a szabad gondolkodás lehetőségét biztosítja. 

– Itt nincs semmiféle megkötés, teljes mértékben szabad kezet kapunk. Több száz táborban vettem részt az elmúlt években, de a legközvetlenebb, legbarátibb a jászdózsai, ahol nyugalomban, családias környezetben, barátokkal alkotunk, megosztjuk egymással tapasztalatainkat, tudásunkat – hangsúlyozta. 

Ezt erősítette meg Salamon György festőművész is. 

– Azért szeretek ide járni, mert kötöttségek nélkül rajzolhatok, kiszakadok a megszokott műtermi környezetből, ahol immár hatvan éve dolgozom – tette hozzá. 

A Németországból érkezett Robert Weissenbachert is jól ismeri már a település művészetkedvelő közönsége, hiszen néhány éve állandó résztvevője a művésztelepnek. Ezúttal is a tőle megszokott egyedi stílusban, fantáziavilágából merítve gondolja újra a falu nevezetességeit. A szegedi Murányi Teréz varázslatos színvilággal, modernebb feldolgozásban festette meg a jászdózsai Tarna-hidat és templomtornyot. A grafikusnak tanuló Kispál-Pesti Szonja számára fejlődési, kibontakozási lehetőséget biztosít a közösség. Helyiként arra is kíváncsi, hogy mások hogyan látják Jászdózsát. 

alkotótábor
Az idei Dósai Nemzetközi Alkotótábor művészei: (balról jobbra) Robert Weissenbacher, Salamon György, Kispál-Pesti Szonja, Libuska Smutny, Murányi Teréz, Gonda Zoltán, F. Balogh Erzsébet, Ivanics Kitti és Alejandro Smutny Fotó: Pesti József

Egy nagy családot alkotnak a résztvevők

A Dósai Nemzetközi Alkotótábor eddig több mint száz művészt látott vendégül, akik többek között:

  • Magyarországról, Szlovákiából, Romániából, Montenegróból, Németországból, Finnországból, Spanyolországból, 
  • az Amerikai Egyesült Államokból, Mexikóból, Chiléből és Hondurasból érkeztek. 

– A tábor célja kezdettől fogva az, hogy megmutassam a nagyvilágnak Jászdózsa értékeit. Azt hiszem ez sikerült, akár itt Magyarországon, akár a világ több pontján ismerősen cseng a falu neve. A hagyományoknak megfelelően az alkotótábor július 5-én, pénteken 17 órakor kiállítással zárul a Petőfi Sándor Művelődési Házban – mondta beszélgetésünk során Némethné Harsányi Katalin, a közösség lelke, a tábor főszervezője. 

A tábor művészeti vezetője F. Balogh Erzsébet a kezdetektől jelen van a művésztelep életében.

– Nagyon jó érzés, hogy a jászdózsaiak mindig szeretettel fogadnak bennünket. Olyanok vagyunk mint egy nagy család – osztotta meg gondolatait a festőművész, aki több mint harminc évig tanított az egri egyetemen. Több hallgatóját, kollégáját megismertette a tábor munkájával, szellemiségével. A jászteleki Ivanics Kitti is az ő tanítványaként érkezett. 

– Mindig találok valami újat Jászdózsán, amit eddig nem sikerült felfedezni. Ezeket a rejtett szépségeket próbálom megragadni – mondta. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!