PARASPORT

2018.02.23. 11:07

A parasport napja – egykori kiválóságokkal találkoztak a szolnoki gyerekek

Több mint 400 köznevelési intézmény csatlakozott országszerte a Magyar Paralimpiai Bizottság és szervezetei által koordinált, csütörtöki Magyar Parasport Napja rendezvénysorozathoz. Szolnokon, a Kőrösi Csoma Általános Iskolában tartották meg a rendezvényt.

Varga Csaba

Juhász Vera nem győzte osztogatni az autogramokat a kőrösis gyerekseregnek

Fotó: Csabai István

Előzetesen annyit, hogy Szabó László, az MPB és a Fogyatékosok Országos Diák-, Verseny- és Szabadidősport Szövetsége elnöke nagy örömmel mondta, hogy 48 évvel az ország első, mozgássérültek sportját támogató egyesületének megalapítása után, minden évben megünnepelhetik a parasportot.

A csütörtöki sportnap célja, hogy közelebb hozza a parasportolókat egészséges embertársaikhoz. A szolnoki programban többek között filmvetítés, valamint parasportoló vendégek előadásai kaptak helyet.

– Szerencsére nagyon sok gyerek látta és hallgatta előadásainkat – kezdte Zana Anita, a szervező Parasportpress Jövőéjért Alapítvány elnöke.

Tudni kell, hogy Anita maga is parasportoló, nevezetesen úszó volt egykoron. Háton és gyorson tizennégy esztendőn keresztül állt rajtkőre utánpótlás és felnőtt versenyeken, a BVSC és az UTE soraiban.

– Ügyesek és okosak voltak a gyerekek, tudják, hogy mit jelent fogyatékosan élni. Ma már nem tabu a téma, tudják, mi is tudunk tanulni, sportolni, gyereket szülni, teljes életet élni.

A Juhász Veronikáról szóló portréfilm pedig nagy közönségsikert aratott már előzőleg, a kőrösis gyerekek is tágra nyílt szemekkel nézték a filmet. – Most is szívesen jöttem Szolnokra, még aktív párbajtőrvívó koromban egy bemutatón jártam a Tiszaligetben – mondta Vera.

Juhász Vera nem győzte osztogatni az autogramokat a kőrösis gyerekseregnek
Fotós: Csabai István

Róla tudni kell, hogy születés után a bal lábát amputálni kellett, szülei lemondtak róla. Több mint 25 esztendős koráig Borsod megyei gyermekotthonokban élt. Később kerekesszékes párbajtőrvívóként sportolt. Méghozzá kiváló eredményeket ért el a parasportolók mezőnyében. Olimpiai ezüst-, vb-bronzérmes kétszeres Európa-bajnok. Csapatban elért londoni olimpiai második hely után társaival az „Év csapatában” is szerepelt.

– Azzal is tisztában vagyok, hogy az „úgynevezett ép” emberekből egyszer csodálatot, máskor, pedig sajnálatot váltunk ki a hozzám hasonló fogyatékossággal élő sorstársaimmal. Mindkettőt megtapasztaltam már nem egyszer. A sport mindenben segített. Szerencsére jól vagyok, van barátom és munkám. Remélem, hogy a jövőben lesz még lehetőségem gyerekekkel beszélgetni, akik nagyon befogadóak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában