VÍZILABDA

2018.03.20. 09:22

Utánpótláskorú szolnoki pólósok a válogatottban

Felnőtt szinten minden létező címet elhódított a Szolnoki Dózsa csapata 2017-ben. Kíváncsiak voltunk, hogy mi a helyzet az utánpótlással, vannak-e olyan tehetségek, akik néhány év múlva szintén a bajnoki címért és a BL-győzelemért küzdhetnek.

Szöllősi Péter

A Dózsa fiataljai, a Vízilabda Aréna minden igényt kielégítő konditermében erősíthetik izmaikat

Fotó: Csabai István

A klub ifjúsági és gyermekcsapatát egyaránt trenírozó Hangay Róberttel beszélgettünk.

– Hogyan épül fel a szolnoki vízilabda utánpótlásvonala?

– Hat edző dolgozik jelenleg a Dózsa-utánpótlásban. Id. Cseh Sándornál kezdik el és szeretik meg a sportágat a legkisebbek, ezután Urbán Lajosnál és Soltész Zoltánnál megkapják az alapokat, amely nélkülözhetetlen a későbbi fejlődésük érdekében – kezdte a korábbi OB I-es játékos, Hangay Róbert.

– Majd visszakerülnek Sanyi bácsihoz, ezt követően pedig, 13–14 évesen kerülnek át hozzám, és itt kapnak először nagyobb terhelést és kezdődik meg számukra az országos bajnokság, mert addig csupán a vidékbajnokságban szerepelnek.

– A gyermek- és az ifjúsági csapatot én irányítom, Gazsovits Zoltán segítségével, míg a serdülőket a testvérem, Hangay Zoltán, aki jelenleg is tagja a Szolnoki Dózsa BL-győztes csapatának. Nagy az összhang köztünk, trénerek között, amiből a gyerekek sokat profitálhatnak.

– Mit jelent pontosan, hogy önnél már nagyobb terhelést kapnak a fiatalok tizennégy éves kortól?

– Egyrészt az időtartamot tekintve, hiszen hosszabb edzéseik vannak innentől, másrészt pedig 4–5 ezer méteres erős úszóedzéseket kell teljesíteniük, saját testsúlyos kondicionáló edzéseket végeznek, valamint sokat futnak is, hogy az állóképességükkel se legyen gond.

– Így is nehéz felvenni a versenyt a budapesti klubokkal, hiszen a fővárosban hamar magántanulókká válnak a vízilabdás tehetségek, és ezáltal lehetőségük van naponta 2x2 órás vízi edzésre.

– Milyen a gyerekek hozzáállása, mennyire elhivatottak a sportág iránt?

– A legkisebbeknél semmiféle gond nincsen a motivációval, viszont ők sokkal kevésbé terhelhetőek, mint az ifik vagy éppen a serdülők.

A Dózsa fiataljai, a Vízilabda Aréna minden igényt kielégítő konditermében erősíthetik izmaikat
Fotós: Csabai István

– Akiknek van sikerélményük, ők a sokkal nehezebb és keményebb feladatokat is szó nélkül végzik, mert céltudatosak és tudják, hogy ha ezeket a gyakorlatokat megcsinálják, akkor a válogatottig is eljuthatnak akár.

– Kik azok a fiatalok, akiket ki tudna emelni, akik már a korosztályos válogatottak ajtaján kopogtatnak?

– A 2002-es születésű Szeghalmi Zsombor kimagasló tehetség, és nagyon alázatos is a sportág iránt. Gyakorta edz a felnőtt csapattal és a nála két évvel idősebbekből álló válogatottnak a tagja. Kovács Milán is több alkalommal meghívót kapott már az utánpótlás szövetségi kapitánytól. Nagy ígéretnek tartjuk Bodoróczki Tamást és a mindössze 15 éves Koltay Dávidot, aki a nagyobbak között is remekül megállja a helyét.

– Érezni lehet-e, a pozitív hatását az utánpótlásra vonatkozóan annak, hogy világklasszisok, olimpiai bajnokok sora pólózik Szolnokon, a felnőtt együttesben?

– Óriási motivációt, hatalmas élményt jelent számukra, amikor ifj. Cseh Sándor néhányukat behívja a nagyok közé tréningezni vagy, ha edzőmérkőzést játszhatnak a felnőttek ellen, ami valóban megtisztelő, és meg is kell becsülniük az ilyen lehetőségeket.

A felnőttek között is bizonyíthatnak

A serdülő- és a gyermekcsapat is az ötödik helyen áll az OB I-ben, míg az ifjúságiak a tizenkettedik pozíciót foglalják el. Az ifjúsági együttest szinte kizárólag serdülő- és gyermekkorúak alkotják.

Emellett a fiataloknak lehetőségük van hétről hétre bizonyítani a felnőttek között is az OB I/B-s gárdában, amely együttes rájuk épül, néhány rutinos pólóssal kiegészülve.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában