OTP Bozsik Bajnokok-program

2018.04.12. 09:36

Gera és Nyilasi adott hasznos útravalót az ifjú tehetségeknek Szolnokon

Bizonyítási vágytól fűtött, általános iskolás diákok lepték el a tiszaligeti műfüves pályát szerda délelőtt. A második alkalommal meghirdetett OTP Bozsik Bajnokok-program keleti válogatójának ugyanis Szolnok adott otthont. A fiatal tehetségek kiválasztásában az MLSZ szakemberein kívül Gera Zoltán, 97-szeres válogatott és Nyilasi Tibor, korábbi 70-szeres válogatott labdarúgó, mint mentorok vettek részt.

Pabar Gyula

Tőlük lehet mit tanulni! A Ferencváros ikonjai: Gera Zoltán (balra), 97-szeres és Nyilasi Tibor, korábbi 70-szeres válogatott labdarúgó

Fotó: Csabai István

Közel négyszáz 10–14 év közötti gyermek – fiúk, lányok vegyesen – közül kerül ki az a harminchat szerencsés, akik részt vehetnek az április 24–25-i telki edzőtáborban, majd az azt lezáró Kelet-Nyugat döntőben.

Az odáig vezető úton azonban a tehetség mellett némi szerencsére is szükség van. A fiatalok kiválasztása első körben a testnevelő tanárok írásos jellemzése alapján történt.

Egyetlen kritérium volt csupán, hogy a tanulók amatőrök legyenek, ne pedig igazolt, egyesületnél futballozó játékosok. Akik átmentek ezen a rostán, azokat meghívták próbajátékra, lakóhelytől függően.

A Dunántúli megyéket magába foglaló nyugati válogatót egy héttel ezelőtt, Siófokon rendezték, míg a keletit szerda délelőtt, Szolnokon.

A gyerekeknek különféle ügyességi feladatokat kellett teljesíteniük, kezdve a labdavezetéstől a sorváltón át az egymás elleni játékig. Minden egyes megmozdulásukat az MLSZ szakemberei szigorúan pontozták, elvégre komoly volt a tét.

A gyerekeket fűtötte a bizonyítási vágy, hiszen csak a legjobbak kerülhetnek be a tizennyolc fős keretbe, és vehetnek részt a Kelet–Nyugat döntőben
Fotós: Csabai István

Menet közben kapcsolódtak be a programba a mentorok (Gera Zoltán és Nyilasi Tibor), akik amellett, hogy puszta jelenlétükkel életre szóló élményt szereztek az ifjú focipalántáknak, hasznos tanácsokkal is ellátták őket.

A csapatversenyt megnyerő, Gera által támogatott zöld mezesekre az előbbieken túl még egy jutalomfeladat is várt, ami nem volt más, mint egy dekapárbaj.

Aki a legtovább tudta tartani a lépést a Ferencváros 38 esztendős ikonjával – nem a mennyiség számított, hanem, hogy minél később érjen földet a labda –, annak abban a kiváltságban lehetett része, hogy az elért eredményeitől függetlenül bejutott a telki edzőtáborba. Ez a Nógrád megyei Ludányházáról érkező Kovács Bencének sikerült, a többiek sorsáról a napokban döntenek.

A nap záróakkordjaként a gyerekek Gerával vívtak dekapárbajt, a legügyesebb kihívó pedig megváltotta a helyét a telki edzőtáborba
Fotós: Csabai István

– Le a kalappal a gyerekek előtt, remekül megbirkóztak a feladatokkal, pedig egyáltalán nem lehetett számukra könnyű ilyesfajta versenyhelyzetben – fogalmazott Nyilasi Tibor.

– Öröm volt azt látni, hogy akik ma eljöttek, azok jól szórakoztak, élvezték a játékot. Elsősorban erről kellene szólnia a futballnak, és nem az eredményekről.

– Ez a program nagyszerű lehetőséget biztosít azon fiatalok számára, akik szeretnék magukat kipróbálni, vagy a már meglévő tudásukról számot adni. Rengeteg ugyanis a tehetség ma Magyarországon, de valószerűtlenül kevés az, akiből élvonalbeli szintű játékos lesz.

– Sokan elvesznek, ami rendkívül dühítő, és ez ellen muszáj tenni. Talán mondanom sem kell, hogy a szakembereknek, játékosmegfigyelőknek milyen nagy a felelősségük e téren, hogy a tehetségeket kiemeljék, biztassák és a helyes úton terelgessék őket. Mindezt úgy, hogy nem raknak rájuk felesleges terheket.

– Nekem ilyenkor mindig a saját gyerekkorom jut eszembe – mondta mosolyogva Gera Zoltán. – Mindig arról álmodoztam, hogy egy nap testközelből láthassam, netán találkozhassak is a kedvenc válogatott játékosaimmal.

Tőlük lehet mit tanulni! A Ferencváros ikonjai: Gera Zoltán (balra), 97-szeres és Nyilasi Tibor, korábbi 70-szeres válogatott labdarúgó
Fotós: Csabai István

– Úgy gondolom, ez nagyon sokat jelentett volna anno nekem, vagy bármelyik haveromnak, akivel együtt rúgtam a bőrt. Sosem fogom elfelejteni, mennyire boldog voltam, amikor egyszer a Pécs legendás hálóőrének, Bodnár Lászlónak rúghattam kapura. Nyilván az a legfontosabb, hogy aki csinálja, az szeresse a focit, és lássa azt, hogy kemény, kitartó munkával sokra viheti.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában