SZOLNOK

2018.05.27. 08:15

Magasabb szintre léphet a szolnoki utánpótlásnevelés

A Szolnoki Sportcentrum kosárlabda szakosztálya a napokban elnyerte a Nemzeti Kosárlabda Akadémia besorolást. Ennek köszönhetően még nagyobb hangsúlyt fog kapni a fiatalok képzése a megyeszékhelyen. Az akadémia szakmai vezetője, Pór Péter számolt be az előttük álló lehetőségekről és feladatokról.

Varga Csaba

A napokban Szolnokon rendezték az U16-os bajnokság döntőjét, a szolnoki kispadon Pór Péter (balról) és Honti Viktor edző.

Fotó: Mészáros János

A Szolnoki Sportcentrum Sportiskola akadémiai minősítés nélkül is az ország legjobb nevelőműhelyei közé tartozott – szögezte le Pór Péter a Szolnoki Olaj KK korábbi többszörös magyar bajnok és kupagyőztes trénere – majd hozzátette, hogy szeretnének még magasabb szintre lépni, ezért pályáztak az akadémiai minősítésre, s ehhez komoly akkreditációs követelményeknek kellett megfelelniük.

Elvárás volt a szakmai munka részletes kidolgozása és a működési feltételek ismertetése. A minősítést végző szakemberek megkövetelték, hogy a szakmai irányítás és az adminisztratív igazgatás élesen különüljön el egymástól, hiszen így lehet a leghatékonyabban dolgozniuk a szakembereknek.

– Eddig az edzők intéztek minden aprólékos papírmunkát, elszámolást. A sportolók képzése sokkal tudatosabb, részleteiben is megtervezett, egyénre szabott lesz.

– Az akadémiákat azért hozta létre a szövetség, hogy egy tágabb földrajzi környezetnek is utat nyisson a minőségi kosárlabdázás felé, így várhatóan érkeznek majd Szolnokra más településekről is tehetséges fiatalok.

Országosan is egyedülálló programot indítanak Szolnokon, ami garantálja az itt kosárlabdázó fiatalok magasabb szintű képzését.

Minden igényt kielégítő orvosi hátteret biztosítanak a gyerekek számára, a MÁV Kórház állandó felügyeletet fog ellátni a játékosoknál, a gyógyászati rehabilitációban pedig az intézmény szakemberei és jól felszerelt rendelői állnak az akadémia rendelkezésére.

Ennek köszönhetően különböző méréseket tudnak végezni a pályán és a laboratóriumban is, emellett igénybe vehetik a kondicionáló, fizioterápiás és sportág specifikus eszközöket is.

A szakember kifejtette, hogy az európai trendnek megfelelően a korábbiakhoz képest nagyobb hangsúlyt kap a fizikai képzés. A gyerekeknek több tréningjük lesz, az egyéni- és kiscsoportos munkával, kondicionális foglalkozásokkal együtt heti hét-kilenc alkalommal is találkoznak majd edzőikkel a fiúk.

A Széchenyi István Gimnáziumban az órarend kialakításánál nagy figyelmet fordítanak arra, hogy plusz edzéseken vehessenek részt. A cél az, hogy a képzés során fizikálisan, technikailag és taktikailag is a lehető legmagasabb szintre jussanak el és tizennyolc-tizenkilenc éves korukra felnőtt szinten is versenyképes játékosokká váljanak.

Ehhez elengedhetetlen, hogy a mai európai kosárlabdában szereplő játékelemeket megfelelő módon elsajátítsák úgy, ahogyan ez, az egymásra épülő korosztályos képzési anyagban szerepel. Nemcsak a tizennégy-tizennyolc éveseket fogja össze az akadémia, hanem a kisebb korosztályok is az akadémia szerves részei, ők az előkészítő programban vesznek részt.

A napokban Szolnokon rendezték az U16-os bajnokság döntőjét, a szolnoki kispadon Pór Péter (balról) és Honti Viktor edző.
Fotó: Mészáros János

Pór Péter azt is elárulta, hogy a hat akadémiai csapattal tizenkét edző foglalkozik. A munkát segíti továbbá a már említett orvosi stáb, rekreációs szakemberek, az egyéni képzéssel foglalkozók, és kondicionális edzők.

A létszám szinte soha nem lesz állandó, hiszen lesznek szakemberek, akik csak részfolyamatokat látnak el. Több szolnoki fiatalember is fontos szerepet kap a szakmai stábban, akik maguk is a sportiskolai rendszerben nőttek fel. Az ő képzésükre is nagy hangsúlyt fektetnek, hiszen a városhoz és az akadémiához való kötődés sokat lendíthet a munkán.

A Tiszavirág Aréna, a Széchenyi Gimnázium sportcsarnoka és a Zöld Ház lesz a központi bázis, de a város több iskolájában is zajlanak majd a tréningek.

Él az olasz kapcsolat

A Stella D’ora Romával eddig is szakmai kapcsolatban álltak, továbbképzéseket is tartottak már az olaszok több alkalommal Szolnokon és a jövőben várhatóak hasonló konferenciák, illetve a szolnokiak is már többször meghívást kaptak az olasz fővárosba.

Emellett a tervek között szerepel egy csehországi szakmai túra, valamint más olyan országokba is szeretnének ellátogatni, ahol világszínvonalú utánpótlás-képzés folyik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában