KAJAK-KENU/FRISSÍTVE

2018.07.16. 10:07

Három napon át Szolnokon randevúztak a kajakosok és a kenusok

A szolnoki Holt-Tiszán folytatódott a kajak-kenusok második világbajnoki válogatója.

Varga Csaba

Bodonyi Dóra két számban is diadalmaskodott

Fotó: Mészáros János

A szombati négy női döntő közül az elsőben, K–1 1000 méteren a hazai közönség előtt versenyző szolnoki Bodonyi Dóra rajt-cél győzelemmel diadalmaskodott magabiztosan, mögötte Takács Tamara végzett.

Az nso.ho információi szerint ezen a távon párosban Medveczky és Csipes Tamara duója ért elsőként célba, az első fordulóban győztes Szabó Gabriella, Bodonyi kettős ezúttal harmadikként zárt.

Kajak egyes 200 méteren az ötszörös olimpiai bajnok Kozák Danuta beragadt ugyan a rajtnál, de utána elképesztő tempóban lapátolt, és nemcsak utolérte, de le is hajrázta ellenfeleit, ezzel – hasonlóan az 500 méter egyeshez – ebben a számban is második sikerét aratta a válogatón. Kozák a belgrádi Európa-bajnokságon második lett a legrövidebb távon.

Az új ötkarikás számban, kenu egyes 200 méteren is duplázót láthatott a közönség, a friss Eb-bronzérmes győri Balla Virágnak ugyancsak elrontott rajt után sikerült nyernie. A 24 éves versenyző a pénteki, 500 méteren aratott diadala után a második győzelmét ünnepelhette a Holt-Tiszán.

A férfi K–1 1000 méter fináléjában a nagy esélyes, 21 éves algyői Kopasz ellenfele csak az óra volt, hasonlóan az első fordulóhoz, most is hatalmas fölénnyel nyerte meg a futamot, így készülhet a vb-re.

Mögötte a második helyért zajlott a küzdelem, ezt végül a Honvéd kajakosa, Ceiner Benjámin nyerte, aki majdnem négy másodperccel Kopasz után ért célba. A fináléba három szolnoki kajakos – Bogár Gábor, Gál Péter, Kugler Attila – is bejutott.

Bodonyi Dóra két számban is diadalmaskodott
Fotó: Mészáros János

Közülük legjobban Bogár szerepelt, aki a harmadik helyen futott be. A válogató viadal vasárnapi zárónapján a kajakos Kozák Danuta és a kenus Balla Virág a korábbi napok egyesbeli sikerei után párosban is nyert a Holt-Tiszán. A hazaiak közül az örökifjú kenus, Sarudi Pál a harmadik helyen végzett 500 méteren. Ugyancsak az 500 méteren rajtoló kajakos Bogár Gábor ötödikként ért célba.

A leghosszabb távon, azaz 5000 méteren Bodonyi Dóra nyerte a válogatót. Úgy tűnik, hogy Dóri a K4 500 méteren és 5000 méteren indulhat majd a világbajnokságon, amit augusztus 23. és 26. között rendeznek meg a portugáliai Montemor-o-Velhóban. A csapathirdetés majd a hét közepén várható.

FRISS – 2018.07.16., 14:30

A Kárász Anna, Kozák Danuta páros a hétfői, szolnoki világbajnoki pótválogatón is legyőzte a Csipes Tamara, Medveczky Erika duót kajak kettes 500 méteren – írja az MTI.

A szétlövésre azért volt szükség, mert a válogató első fordulóját Csipesék, a másodikat pedig – vasárnap, ugyancsak Szolnokon – Kozákék nyerték.

A mostani verseny némileg szorosabb volt, mint az egy nappal korábbi, de a vége ezúttal is egyértelmű Kárász, Kozák-siker lett.

Az ötszörös olimpiai bajnok Kozák Danuta pénteken 500, szombaton pedig 200 egyesben győzött, s ezzel a négyesben is bérelt helye van. Vasárnap azt mondta, egyelőre nem tudja, hogy a négy olimpiai szám közül melyikben áll majd rajthoz a vb-n, amelyre augusztus 23. és 26. között kerül sor a portugáliai Montemor-o-Velhóban.

Hüttner Csaba szövetségi kapitány várhatóan a jövő hét elején hirdeti ki a világbajnoki csapat összeállítását.

FRISS 2018.07.16., 17:00

Bodonyi András legyőzte Kiss Tamást a szolnoki pótválogatón, így a kenu egyes 1000 méteres olimpiai számban várhatóan ő indulhat majd az augusztusi kajak-kenu világbajnokságon.

A szétlövésre azért volt szükség, mert a válogató első fordulóját Kiss, a másodikat pedig – a múlt hét végén, ugyancsak Szolnokon – Bodonyi nyerte.

A hétfői csata eleje szoros volt, majd a szegedi Bodonyi ritmust váltott, és a hajrát jobban bírva győzött.

Hüttner Csaba szövetségi kapitány az MTI-nek azt mondta, más számban várhatóan nem lesz szükség pótválogatóra. A vb-t a portugáliai Montemor-o-Velhóban rendezik augusztus 23. és 26. között.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában