INTERJÚ

2018.07.10. 11:53

Munkácsi Enikő az U18-as válogatottal készül a kontinensviadalra

Egyértelműen előreléptek a Szolnoki MÁV SE női kosárlabdázói az elmúlt évhez képest, különösen a juniorok teljesítettek remekül az országos bajnokságban. Hírportálunknak Tóth Viktor vezetőedző számolt be a klubnál folyó munkáról és az eredményekről.

Szöllősi Péter

A szolnokiak juniorcsapata a legjobbakkal is felveszi a versenyt.

Fotó: Keresztesné Gecse Ilona

– Hogyan szerepeltek csapataik a mögöttünk hagyott évadban?

– A felnőttegyüttes az amatőr bajnokságban, vagy más néven az NB I/B-ben indult ebben a szezonban is. Azt leszögezném, hogy az együttest főként 17-18 évesek alkották. Az alapszakasz során a keleti csoportban a hetedikek lettünk, ami azt jelentette, hogy az alsóházi rájátszásban küzdhettünk tovább és ott végül a negyedik helyet szereztük meg, ami összességében a 23. pozíciót jelentette.

– Fontos megjegyezni, hogy kilenc győzelmet szereztünk az idény során, ami komoly fejlődést jelent az előző évhez képest. Főként egyetemi csapatokkal mérkőztünk meg, akik egyrészt idősebbek, mint a mi lányaink, másrészt pedig fizikálisan is előttünk járnak.

– Ahogyan említettem, a felnőttgárda a juniorokra épült, akik a saját korosztályukban a közvetlen élmezőnnyel, azaz a Vasas, Csata DSE, DVTK hármassal is felvették a harcot és nagyon jót tett a fejlődésüknek, hogy hétről hétre ilyen erős riválisokkal mérkőzhettek meg. A tizenkét csapatos kiemelt ligába könnyedén bekerültünk, majd az alsóházi play-offot megnyerve kilencedikként zártuk a szezont.

– A létszámot illetően tapasztalható-e előrelépés az utánpótlás terén?

– A fiatalabbak közül kiemelném az U11-eseket: 40-45 fővel dolgozhatnak a kollégáink, Földi Alexandra, Márki Gábor, Csen­desné Rimaszombati Judit és Lőcsei Eszter. Ez a létszám azért is örömteli, mert a korábbi évekhez képest jelentős bővülést mutat.

– Néhányan az iskolai elfoglaltságuk miatt, vagy akár más sportág választása miatt abbahagyják, ezért is nagyon fontos a széles bázis kiépítése a 10-11 esztendőseknél. Ebben a korosztályban, valamint az U12-eseknél már rendeznek mérkőzéseket, de nem rangsorolják a csapatokat.

– Az U12-eseket Ratkai Kitti, míg az U14-eseket, akik országos szinten a középmezőnyben zártak, Tóth János irányítja, míg a kadettek velem készülnek a megméretésekre.

A szolnokiak juniorcsapata a legjobbakkal is felveszi a versenyt.
Fotó: Keresztesné Gecse Ilona

– A MÁV sporttelep átalakítása jelenleg is zajlik. Hol tartják most az edzéseket?

– A felújítási munkálatok megkezdése óta a Zöld Ház tornacsarnokában van az átmeneti szállásunk. A Tiszaligeti Sportcsarnok továbbra is heti két alkalommal áll a rendelkezésünkre a Szolnoki Sportcentrumnak köszönhetően, valamint a mérkőzéseinket is itt játszhatjuk, ami egyrészt nagy élmény a lányoknak, másrészt pedig a versenykiírás nem engedi meg, hogy tornateremben játsszunk.

Szolnokiak a válogatottban

Munkácsi Enikő jelenleg is az U18-as válogatottal készül a közelgő udinei Európa-bajnokságra. Enikő a junior- és a felnőttegyüttesben is vezéregyéniségnek számít Szolnokon, és mint azt Tóth Viktor elmondta, kiváló mentalitású játékos, ezért is ő a csapatkapitány.

Védekezésben egészen magas színvonalon képes teljesíteni a 4-es és 5-ös poszton is bevethető kosaras, aki a következő szezonban is a MÁV SE-t fogja erősíteni.

A szintén saját nevelésű Kányási Veronika pedig a most zajló soproni U20-as Eb-n szerepel, ahol a szintúgy szolnoki származású Cziczás László az edzője, akárcsak klubjában, hiszen a legutóbbi két évadot Cegléden töltötte az A csoportban és mesterét követni fogja jövőre is, hiszen Cziczáshoz hasonlóan ő is a DVTK-hoz szerződött.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában