Kajak-kenu

2019.05.27. 12:16

Szolnoki versenyzők az élmezőnyben

Négy napon át Szolnokon randevúzott a honi kajak-kenu mezőny színe-java, konkrétan olimpiai, világ- és Európa-bajnokok tették vízre hajóikat a Holt-Tiszán.

Varga Csaba

A szolnoki Bodonyi Dóra ismét kitett magáért

Fotó: Mészáros János

Az augusztusi szegedi világbajnokságra válogatóztak a versenyzők. Szegeden ugyanis már olimpiai kvótát lehet szerezni a jövő évi tokiói ötkarikás játékokra.

A csütörtöki nyitónap döntői közül a legnagyobb érdeklődés a női kajak egyesek 500 méteres versenyét kísérte. A mezőny erősségére jellemző, hogy a két olimpiai bajnok, Szabó Gabriella és Fazekas-Zur Krisztina nem tudta kiharcolni az A döntőbe jutást.

A fináléban, amely ezúttal hétfős volt, az erős hátszélben rögtön a rajt után az élre állt az ötszörös olimpiai bajnok, Kozák Danuta, s innentől kezdve a riválisok már csak a hátát nézhették. Féltávnál több mint egy hajóhosszal vezetett, és a célba is óriási előnnyel érkezett az UTE kiválósága.

A második helyért nagy volt a csata, amelyet végül az ugyancsak olimpiai bajnok Csipes Tamara nyert, mögötte honvédos klubtársa, Medveczky Erika ért be harmadikként. A Szolnoki KKK kiválósága, Bodonyi Dóra, aki a középfutamban legyőzte Kozákot, a fináléban negyedik lett. Azt tudni kell, hogy a két válogató négy legjobb versenyzője ülhet majd a négyes hajóba a világbajnokságon.

– Tudtam, hogy Danuta nyert – mondta a befutót követően Dóra. – Hárman szinte egyszerre értünk be a célba, csekély volt köztünk a különbség. Végül is nem rossz eredmény a negyedik hely, megmaradt az esélyem a négyes hajóra.

A szolnoki Bodonyi Dóra ismét kitett magáért
Fotó: Mészáros János

A további számokban a vb-címvédő Bodonyi Dóra 1000 méteren második lett Csipes mögött, míg 500 párosban a fiatal Gazsó Dorkával (KSI) az oldalán a harmadik helyen végzett. Bodonyi klubtársa, Katrinecz Rita Orosz Adrienn-nel (DVTK) egyetemben 200 méter párosban a harmadik helyen futott be.

Még a csütörtöki nyitónapon rendezték meg férfiak számára a K-1 400 méteres viadalt, amely – ugyanúgy, ahogy tavaly – a K-1 200 méter és a K-2 500 méter mellett a négyes hajó összetételének kialakításában segíti Hüttner Csaba szövetségi kapitányt. A szolnokiak kiválósága, Gál Péter a B döntőben volt érdekelt, ahol az ötödik helyen ért célba.

Az ezerméteres döntőben viszont, bravúros versenyzéssel a második helyen végzett a szolnoki kajakos. Megnyugtató, hogy a szolnoki versenyzőink továbbra az élmezőnyhöz tartoznak.

A sportág második számú válogatóját június 18–21. között rendezik meg, ugyancsak a szolnoki Holt-Tiszán.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában