VÍZILABDA

2019.06.12. 10:48

Kovács István: a fiataloké a jövő Szolnokon

Huszonegy esztendő múltán ismét bronzérmet szerzett a világ egyik legerősebb bajnokságában a Szolnoki Dózsa vízilabdacsapata. Vajon hogyan látta az elmúlt évad történéseit Kovács István a klub szakmai igazgatója, akivel már a jövőről is beszélgettünk.

Varga Csaba

Kovács István (fekete pólóban) és Zsivko Gocics edző már előre mutat, a két szakember is tudja, a fiataloké a jövő a csapatnál.

Fotó: Mészáros János

– Tudvalévő, hogy tavaly nyáron a szakmai stábban és a játékosállományban is jelentős változások történtek – kezdte a szakember.

– Tisztában voltunk vele, hogy türelmesnek kell lennünk, hiszen átalakult csapatunk, Zsivko Gocics vezetőedzőként debütált, fiatalodott a keretünk, de egyben az eredmények sem másodlagosak. A célkitűzés a honi bajnokságban és a kupában egyaránt az éremszerzés, míg a Bajnokok Ligájában a legjobb nyolc közé jutást határoztuk meg célként. A honi mezőnyt ismerve tisztában voltunk vele, hogy a Ferencváros és az OSC gárdája nagyon erős, ami be is bizonyosodott az évad során.

– A Magyar Kupa negyedöntőjében és a bajnokság alapszakaszában az OSC mögött végeztünk, a középszakaszban tulajdonképpen csak a későbbi bajnok, Fradi győzött le bennünket. A két fővárosi csapattal szembeni vereségeiknek köszönhetően nem volt sanszunk a döntőbe jutásra. Ráadásul sérülések zavarták a munkát, hiszen egy időre Kis Gábort és Andrija Prlainovicsot is nélkülöznünk kellett. Szerencsére az Eger elleni, harmadik helyért folyó csatára már kompletten tudtunk felállni, és kettős győzelemmel sikerült kiharcolnunk a bronzérmet.

– A Bajnokok Ligájában viszont nem tudták kiharcolni a nyolcasdöntőbe jutást, ennek mi volt az oka?

– Azt már jó előre tudtuk, hogy erős csoportba kerültünk, többek között a címvédő, görög Olympiakosszal, a 2016-ban győztes horvát Jug Dubrovnikkal, az olasz Veronával és a két német csapattal a Spandauval és Hannover gárdájával. Mivel a már jelenleg is zajló nyolcasdöntő házigazdája, a Hannover a rendező jogán biztos résztvevőnek számított, az első három között kellett volna végeznünk.

– Sajnos az ősszel értékes pontokat veszítettünk, hiába hajráztunk nagyot a tavasszal, a negyedik hely nem volt elég a továbbjutáshoz. Az más kérdés, hogy a másik, az A jelű csoportból a Fradi a negyedik helyről kvalifikálta magát a nyolc közé, a múlt szombaton pedig megnyerte a Bajnokok Ligáját. Jövőre mindenképp szeretnénk kiharcolni a legjobb nyolc közé jutást.

Kovács István (fekete pólóban) és Zsivko Gocics edző már előre mutat, a két szakember is tudja, a fiataloké a jövő a csapatnál.

– Milyen szintű csapat lesz a következő évadban Szolnokon?

– Azon vagyunk és leszünk, hogy a következő években is ütőképes, éremesélyes csapat legyen Szolnokon – folytatta a szakember.

– Ami az egyik legfontosabb, a Zsivko Gocics vezette szakmai stáb élő szerződéssel bír, a következő két évben is ők irányítják a szakmai munkát. Elmúlt szezonbeli állományunkból Nagy Viktor, Szatmári Kristóf, Dorde Lazics, Szeghalmi Zsombor, Viktor Rasovics, Teleki András, Bátori Bence, Angyal Dániel és Jansik Dávid továbbra is nálunk fog szerepelni.

– Mint tudjuk, és nagyon sajnáljuk, Kis Gabi abbahagyja a játékot. Kardos Gergő az Eger, Zalánki Gergő a Ferencváros, Andrija Prlainovics az OSC soraiba igazol, Milan Alekszics pedig csapatot keres magának. Az igazolásokról annyit, hogy megállapodtunk a válogatott egyik újoncával, Dőri Farkassal, aki Debrecenből, Várnai Kristóf a BVSC-ből, Bányai Márk pedig a KSI-ből érkezik hozzánk. Új játékos lesz továbbá két szerb vízipólós, Radomir Drasovics (Verona) és Gavril Szubotics (Dinamo Moszkva).

– A legfőbb célunk továbbra is az, hogy saját utánpótlásunkból minél több ügyes és tehetséges fiatal srác kerüljön fel a felnőtt csapatba, ezt kéri tőlünk új tulajdonosunk, az önkormányzat is. Idén Szatmári Kristóf, Szeghalmi Zsombor, Pethe István és Teleki András meccsről meccsre bizonyították, hogy lehet rájuk számítani. Ősztől még több lehetőséget kaphatnak, a fiataloké a jövő Szolnokon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában