Galériával

2019.12.02. 10:51

Megnyílt a Szolnok Jégaréna

Ezen a télen sem maradnak jégpálya nélkül a korcsolyázás szerelmesei a megyeszékhelyen, hiszen megnyitotta kapuit a Szolnok Jégaréna a Felső-Szandai réten. Itt egy hússzor negyven méteres jégfelület várja a sportolni vágyókat fűtött öltözővel, szaniter konténerrel és büfével.

Czakó Nóra

Nagy sikert aratott a megnyitón, a gyorskorcsolyázó gyerekek bemutató versenye

Fotó: Kiss János

Másfél évvel ezelőtt merült fel a szolnoki korcsolyakedvelő sportemberek körében, hogy jó lenne a megyeszékhelyen is megteremteni a jeges sportok alapjait – mondta hírportálunknak dr. Buczkó István, a Szolnok Jégsport Kft. ügyvezető igazgatója.

– Ekkor jött létre a Szolnok Orcas HC jégkorongklub, amely tagja a Magyar Jégkorong Szövetségnek, és kizárólag utánpótlás-neveléssel foglalkozik. Emellett megalakult a Szolnok Jégsport Kft. is, egy közfeladatot ellátó gazdasági társaság, hogy mindehhez biztosítsa a jégfelületet. Mivel fő célunk a jégsportok népszerűsítése, tavaly javasoltuk Szalay Ferenc polgármesternek, hogy indítsuk el a korisuli programot. A városvezető felkarolta a kezdeményezést, így tavaly október végén a Felső-Szandai réten megnyílt a Szolnok Jégaréna, ahol délelőtt a helyi iskolások korcsolyázhattak.

Nagy sikert aratott a megnyitón, a gyorskorcsolyázó gyerekek bemutató versenye
Fotó: Kiss János

– Idén folytatódik a program, annyi újítással, hogy a csatlakozó iskolák diákjai a mindennapos testnevelésóra keretében tanulhatnak korcsolyázni 8 és 14 óra között. Délután a sportolók vehetik birtokba a jégpályát, a szolnoki jégkorongosok, és a Szolnoki Búvár SE gyorskorcsolya szakosztálya, amely szintén utánpótlás-nevelés céllal tart edzéseket. A fennmaradó időben pedig, tehát este és hétvégén, a város és a környező települések lakossága veheti birtokba a jeget. A sátras, mobil jégpálya előreláthatólag március végéig áll majd, és mindennap reggel nyolctól este nyolcig tart nyitva – tette hozzá az ügyvezető igazgató.

A jégaréna más rendezvényeknek is helyszínt biztosít majd. December közepén például a Szolnoki Szimfonikus Zenekar ad majd egy látványos és az országban egyedülálló koncertet, kifejezetten gyerekeknek.

Dr. Buczkó Istvántól megtudtuk, az a céljuk, hogy állandó jégcsarnoka legyen Szolnoknak, és ebben az önkormányzat is partner, hiszen a város szeretne csatlakozni a Hircsák-programhoz. Ez azt a célt tűzte ki maga elé, hogy minden megyei jogú nagyvárosban legyen fedett jégpálya.

– Most az a feladatunk, hogy készítsünk egy állandó jégcsarnok működtetéséhez kapcsolódó megvalósíthatósági tanulmányt – árulta el dr. Buczkó István. – Ha megtanuljuk, hogyan kell egy jégcsarnokot technikailag és mechanikailag működtetni, márpedig most elsajátítjuk ezt a tudást az időszakos jégpályának köszönhetően, akkor azt gondoljuk, fenntartható lesz Szolnokon egy állandó jégcsarnok. A lakosság már bizonyította, hogy szeretnének korcsolyázni, így van rá igény, valamint egy amatőr és szabadidős sportolói kör is kezd létrejönni. A jégkorong és a gyorskorcsolya mellett ugyanis megjelenik a pontozásos műkorcsolya is. Ez a jégcsarnok fenntartási költségei miatt is fontos.

Óvodásokat is oktatnak

A szerdai megnyitón bejelentették, hogy a Szolnoki Búvár SE gyorskorcsolya szakosztálya felvételt nyert a Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség (MOKSZ) tagjai közé. Ezzel bekapcsolódott a Sport XXI programba, így a szolnoki óvodások és első osztályos iskolások heti két alkalommal térítésmentesen használhatják a jégarénát. Öt hónapon keresztül foglalkozások keretében megtanulhatják a korcsolyázás alapjait, és ehhez a MOKSZ szakoktatót is biztosít.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában