Kajak-kenu

2020.04.02. 07:27

Kajakos karanténban edzenek a szolnoki Holt-Tiszán

A jelenleg tomboló világjárvány miatt nehéz helyzetben van a sport is, hiszen versenyeket halasztanak el, vagy bajnokságokat függesztenek fel. A szolnokiak válogatott kajakosa, Gál Péter szorgalmasan tréningezik, de kis túlzással még azt sem tudja, hogy az idén melyik versenyre készüljön fel.

Varga Csaba

A Kammerer Zoltán (balra), Gál Péter duó tavaly ült utoljára egy hajóban

Forrás: MTI/Kovács Tamás

Fotó: Kovács Tamás

Egy biztos, a tokiói olimpiai játékokat nem az idén, hanem jövő nyáron rendezik meg. Ami bizonytalan, hogy egyik sikersportágunk, a kajak-kenu képviselői mely versenyeken tehetik vízre hajóikat 2020-ban. A nemzetközi versenynaptár szerint június 4. és 7. között a romániai Bas­covban Európa-bajnokságot, míg július 10–12-én Szegeden a nem olimpiai számok világbajnokságát rendeznék meg. Úgy tűnik, hogy az Eb-t majd el kell halasztani. Igen, de ez azt jelentené, hogy az olimpiai számokban érdekelt versenyzőknek az idén nem lenne egyetlen egy versenyük sem.

– Bármi megtörténhet még az idén – mondta hírportálunknak Gál Péter, akit épp a szerda délutáni edzés előtt értünk el telefonon.

– Az Eb megrendezése tényleg nagyon képlékeny. A többi verseny pedig még odébb van. Az olimpiáig sok idő van, nekem jól jött, hogy jövő nyáron lesznek a játékok, legalább több idő jut a felkészülésre. A célok nem változtak, indulni akarok az olimpián.

Mint tudjuk, a kajakosok és kenusok télvíz idején meleg vízi edzőtáborban, mint ahogy ők mondják, gyűjtik a kilométereket és az erőt. Idén sem volt ez másképp, a magyar válogatott versenyzők több helyszínen is dolgoztak februártól márciusig. A szolnoki klub válogatottjai, Bodonyi Dóra, Csikós Zsóka, Katrinecz Rita és Gál Péter edzőjük, Hadvina Gergely irányításával a Dél-afrikai Köztársaságban edzőtáboroztak.

– Nagyon jó, lehet mondani, hogy ideális körülmények között dolgozhattunk három és fél hétig – folytatta Péter.

– Pretoriától mintegy húsz kilométerre, egy víztározóban kialakított pályán tudtunk edzeni. Sajnos félbe kellett hagyni a munkát, mert Dél-Afrikába is megérkezett a koronavírus. Gyorsan összepakoltunk és hazarepültünk. Némi pihenőt kaptunk, azóta Szolnokon, a Holt-Tisza-parti kajakkaranténban dolgozunk. Előtte azonban egy vizsgálaton már átestünk. Szerencsére mindannyiunké negatív lett, így lehet edzeni, természetesen a szabályok betartásával. Elmondták, hogy aki bemegy az edzőtáborba, onnan nem tud eljönni, tehát nincs mászkálás, nincs hazamenetel. Úgy kell kezelnünk az edzőtáborozást, mintha külföldön lennénk, hiszen akkor sem lehet hazamenni. Külön stégünk és konditermünk is van, lehet dolgozni.

A Kammerer Zoltán (balra), Gál Péter duó tavaly ült utoljára egy hajóban
Fotó: MTI/Kovács Tamás

Azt tudni kell, hogy a kajak-kenuban több más sportággal ellentétben a versenyzők nem saját maguknak, hanem az országuknak szereznek kvótát. Tavaly Gál Péter 1000 méter párosban a rutinos, olimpiai és világbajnok Kammerer Zoltánnal versenyzett, de a szegedi világbajnokságon nem tudták kiharcolni az indulási jogot hazánknak.

– Szó volt róla, hogy idén is együtt edzünk, de a járvány miatt ez most nem jött össze – beszélt Gál Péter a mostani helyzetről.

– Nem is tudjuk, hogy melyik versenyre készüljünk. Jobb, ha mindenki a saját csapatával dolgozik. Azt is tudni kell, hogy az augusztusi országos bajnokságon egyéniben kell kiharcolni a válogatottságot. Ezután beszélhetünk majd az olimpiáról.

Így állunk az olimpiai kvótákkal

Hazánk a kajak-kenu gyorsasági szakágában a megszerezhető 18-ból eddig 13 – hat női és öt férfi kajakos, valamint két női kenus – kvótát szerzett a tokiói olimpiára. Mint ahogyan azt már a korábbi ötkarikás játékokon megszokhattuk, a magyar csapat több számban most is éremesélyesként utazhat majd jövő nyáron Japánba.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában